Coronavirus: Guvernul Romaniei Anunta Aprobarea Primului Vaccin de UE

Primul vaccin impotriva Coronavirus a fost autorizat de catre autoritatile din Uniunea Europeana pentru folosire in toate tarile care fac parte din uniune, asta dupa ce Marea Britanie, SUA, Canada, au luat decizii similare, si au inceput deja procesele de vaccinare.

Guvernul Romaniei pregateste deja totul pentru inceperea simbolica a procesului de vaccinare impotriva Coronavirus in Romania, 10.000 de doze urmand a ajunge in tara noastra in zilele urmatoare, astfel ca destule persoane vor putea fi imunizate cat se poate de repede.

Astăzi, Comisia Europeană a acordat o autorizație condiționată de introducere pe piață (CMA) pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, devenind astfel primul vaccin COVID-19 autorizat în UE. Această autorizație urmează o recomandare științifică pozitivă bazată pe o evaluare aprofundată a siguranței, eficacității și calității vaccinului de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și este aprobată de statele membre.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi adăugăm un capitol important unei povești de succes europene. Am aprobat primul vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19. În curând vor veni mai multe vaccinuri. Dozele de vaccin aprobate astăzi vor fi disponibile pentru toate țările UE, în același timp, în aceleași condiții. Viitoarele zile europene de vaccinare vor fi, de asemenea, un moment extraordinar de unitate. Aceasta este o modalitate bună de a încheia acest an dificil și de a începe să întoarcem pagina cu privire la această pandemie. Suntem cu toții împreună în asta. ”

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Aceasta este o zi mare pentru Europa. Este o zi de adevărată solidaritate europeană în acțiune. După luni de muncă, vedem că strategia noastră de vaccinuri din UE dă roade – accesul la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile în același timp pentru toate statele membre. Astăzi asistăm la ceea ce se poate realiza în mod colectiv atunci când lucrăm împreună într-o puternică Uniune Europeană a Sănătății. O Europă căreia îi pasă și care sprijină. O Europă care nu lasă nici o piatră neîntoarsă. ”

BioNTech și Pfizer au depus o cerere oficială pentru o autorizație condiționată de introducere pe piață la 1 decembrie. Aceasta a urmat analizei datelor lor într-o „revizuire continuă” de către EMA începând cu 6 octombrie. Datorită acestei revizuiri continue, EMA a reușit să evalueze foarte rapid cererea de autorizare condiționată de introducere pe piață. Această procedură, concepută special pentru situații de urgență, asigură o evaluare cât mai rapidă posibil, asigurând în același timp că toate cerințele în ceea ce privește siguranța, eficacitatea și calitatea vaccinului sunt evaluate pe deplin și temeinic.”