Raed Arafat: Explicatii privind Vaccinul impotriva Coronavirus

Raed Arafat explicatii coronavirus

Raed Arafat este unul dintre sustinatorii vaccinarii impotriva Coronavirus, la fel ca si altii din Guvernul Romaniei care le recomanda oamenilor sa faca acest pas pentru ca pandemia de Coronavirus sa poata fi depasita, si nu doar la noi, ci inclusiv in toata lumea.

Raed Arafat a publicat mai jos o explicatie cu privire la ceea ce ar trebui sa fie compozitia vaccinului, dar si felul in care acesta ar functiona dupa adminsitrare, totul in ideea de a convinge oamenii ca vaccinareaa r trebui sa fie sigura, si eficienta.

“Nu sunt multe medicamente/tratamente care să fie mai bio și mai organice decât vaccinul anti COVID-19. Dacă ne punem rotițele din cap în mișcare, nu e chiar greu de înțeles de ce.

Explicația foarte scurtă -> “Probabilitatea teoretică și practică ca ARN-ul mesager să intre în nucleul celular și să fie încorporat în genom, adică să modifice ADN-ul persoanei vaccinate, este zero. Dar să presupunem totuși că acest lucru s-ar putea întâmpla: atunci ne-am aștepta să observăm acest fenomen în celulele infectate retroviral. Un astfel de fenomen nu a fost însă observat niciodată”. O clarificare de detaliu aici: ARN-ul mesager nu poate intra niciodata dinspre citoplasma inspre nucleu, nici macar in cazul celulelor infectate retroviral deoarece in citoplasma noastră nu este prezentă enzima necesară pentru așa ceva.

Fragmentul de mai sus este răspunsul scurt dat de profesoara Katalin Kariko la întrebarea dacă vaccinul anti COVID-19 ne poate modifica ADN-ul. Kariko este unul dintre cei doi cercetători care au descoperit cu 15 ani în urmă tehnologia ARN-ului mesager pe care se bazează în prezent vaccinul anti COVID-19 și a acceptat, cu o deschidere și o simplitate remarcabile, să mă ajute să lămurim câteva dintre îngrijorările cele mai frecvent exprimate în România.

Există și o variantă foarte simplă a explicației, pentru cei care nu au luat note prea bune la biologie în liceu.
Un elev are examen la biologie, dar nu are chef să învețe. În schimb, are o soră mai mare și silitoare care, cu un an înainte, a dat același examen. Sora a mers cuminte la bibliotecă (nucleul celular în care se găsește ADN-ul nostru) și a conspectat acolo manualul de bio. Sora îi împrumută conspectele (adică ARN-ul mesager propriu celulei) lui fra’-su, care nu poate să le ia cu el în examen. Sunt prea mari ca să copieze și îl poate prinde profu’.

Așa că își face mai multe copiuțe mici și fine (acesta este ARN-ul mesager realizat de cercetători și conținut de vaccin) pe care le folosește la examen. Cu copiuțele astea, elevul nostru reușește să ia un 7 la examen și să treacă onorabil clasa (adică să-și crească imunitatea în fața coronavirusului la un nivel satisfăcător). Dar asta nu înseamnă că el chiar a intrat în bibliotecă și a deschis cărțile originale (adică ADN-ul nostru).

Pentru cei care au luat note mari la biologie (fără copiuțe 🙂 ), câteva reamintiri și o explicație ceva mai detaliată.

ARN-ul mesager este o moleculă folosită de celule pentru a-și construi structurile. El nu este o proteină, dar este esențial în procesul prin care proteinele (cărămizile corpului uman) sunt produse. Mai exact, celulele noastre folosesc ADN-ul propriu ca matriță pentru a sintetiza în nucleu ARN mesager. ARN-ul mesager este transportat în afară nucleului, în citoplasmă, unde informația înregistrată pe el este tradusă în proteine. Procesul invers, în care ARN-ul mesager din citoplasmă să fie transportat înapoi în nucleu, nu este posibil și, cum explică mai sus Kariko, chiar dacă ar fi fost posibil efectul lui nu a fost niciodată observat în natură.

Ce face vaccinul anti COVID-19? El conține un ARN mesager învelit într-o “picătură mică mică de grăsime”. Pe acest ARN mesager este înregistrată informația care se traduce într-o proteină specifică coronavirusului. Dar atenție, nu e vorba de întreg virusul, nici măcar de varianta lui moartă care să fie introdusă în corpul nostru. În corp este introdus doar acest ARN mesager care va determina celulele noastre să producă proteina antigen respectivă. Acest antigen este eliberat la suprafața celulei unde este recunoscut de sistemul nostru imunitar care, atunci când va avea primul contact cu adevăratul coronavirus, va fi deja pregătit să-i dea la rădăcină.

De ce e nevoie ca ARN-ul mesager să fie învelit într-o “picătură mică mică de grăsime”? Pentru că moleculele de ARN sunt foarte ușor degradabile atât în natură, cât și în organismul nostru, datorită existenței unor enzime specializate numite RN-aze. “Picătura mică mică” de grăsime protejează ARN-ul mesager de aceste enzime. Există mii de studii științifice publicate în ultimii 30 de ani care demonstrează, fără dubiu, că aceste “picături mici mici de grăsime” (nanoparticule lipidice) sunt biocompatibile: ele există deja în mod natural în membranele celulelor noastre.

Faptele prezentate mai sus răspund totodată și la întrebarea pe care am primit-o relativ des: de ce e nevoie să introducem în corpul nostru proteine străine pentru a lupta cu coronavirusul?

În primul rând nu e vorba de proteine, ci de molecule mult mai mici.

În al doilea rând, aceste molecule nu sunt străine, ele există deja în corpul nostru.

În al treilea rând, ele ajută sistemul nostru imunitar să lupte eficient cu coronavirusul real atunci când acesta ne infectează.

Cu alte cuvinte, vaccinul anti COVID-19 lucrează chiar cu materialul clientului. Mai organic și mai bio de atât, practic nu se poate.”