Valeriu Gheorghita: Reactiile adverse sunt mai mici dupa a Doua Doza de Vaccin AstraZeneca

Valeriu Gheorghita reactii adverse doua doza astrazeneca

Valeriu Gheorghita, corodonatorul CNCAV, a afirmat ca reactiile adverse pe care romanii le resimt dupa vaccinarea cu a doua doza de vaccin AstraZeneca sunt mai reduse decat cele care sunt resimtite dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer BioNTech sau Moderna.

Valeriu Gheorghita spune asta pentru ca in cazul celor din urma au existat reactii mai pronuntate dupa a doua doza decat dupa prima, adica dureri musculare, dureri de cap, oboseala, etc, si e bine sa stiti asta daca urmeaza sa va imunizati in curand.

“Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care – în cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ‘spike’. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză.”