COVID-19: la cat Timp dupa Infectare te poti Vaccina ?

COVID-19 cat Timp dupa Infectare poti Vaccina

Vaccinarea impotriva COVID-19 este necesara chiar si dupa trecerea prin infectie pentru ca anticorpii generati de catre aceasta au o durata de „viata” mult mai mica decat cei generati prin imunizare, iar multa lume se intreaba la ce distanta de vindecare se pot imuniza.

Ministerul Sanatatii explica mai jos conditiile in care pot administra dozele de rapel pentru vaccin in situatiile in care persoanele au fost infectate inainte de vaccinare, dupa prima doza, sau dupa ce au primit un anumit tip de tratament impotriva infectiei.

„La cât timp după ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poți vaccina?
Experții recomandă vaccinarea și pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta.
a) Pentru persoanele care s-au infectat ÎNAINTE de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.
b) Pentru persoanele care au s-au infectat DUPĂ prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.
c) Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea acestuia.
Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcție de situație.”