Ministerul Sanatatii: De ce Nu Recomanda Schimbarea Tipului de Vacin la Rapel

0

Ministerul Sanatatii schimare vaccin

Ministerul Sanatatii are o veste foarte proasta pentru multi dintre romanii care inca mai sperau la faptul ca decizia pe care au luat-o acum doua luni de zile ar putea fi intoarsa, si in locul vaccinului AStraZeneca ar putea folosi un ser de la alta companie.

Ministerul Sanatatii spune ca nu este recomandata folosirea unui alt vaccin pentru doza doi decat cel folosit si pentru prima doza, iar aici includem si vaccinul Johnson & Johnson, cel care e facut folosind o tehnologie similara cu cea a serului AstraZeneca.

“Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză?
Nu.
Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză. Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite.
Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză. Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.
Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel.”