Guvernul Romaniei: Retele 5G facute cu Producatori Avizati de CSAT

Guvernul Romaniei Retele 5G Producatori Avizati csat

Guvernul Romaniei a adoptat in sfarsit un proiect de lege cu privire la viitoarele retele 5G din Romania, si avem bazele a ceea ce va permite crearea infrastructurii de acest gen, insa echipamentele si software-ul pentru ele trebuie sa vina de la producatori avizati de CSAT.

Guvernul Romaniei blocheaza practic accesul Huawei la retelele 5G, cel putin la partile importante, asa cum s-a intamplat si in alte tari, iar asta pentru ca e improbabil ca pentru compania chinezeasca sa fie oferit vreun aviz care sa permita folosirea echipamentelor sale oriunde in retele.

“Prezenta lege are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, denumite în continuare reţele 5G, în vederea prevenirii, contracarării şi eliminării riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării ţării.

Pentru realizarea scopului prevăzut la art. 1, utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G, cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiți potrivit art. 4
alin. (1) pct. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările și completările ulterioare, este condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări, în condiţiile prezentei legi.
(2) Autorizarea prevăzută la alin. (1) se acordă, prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, denumit în continuare CSAT, în termen de 4 luni de la data solicitării.”