Telekom: Decizia Oficiala care s-a Dovedit foarte Importanta

Telekom retinere

Telekom inca este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii din Romania, cu peste 10 milioane de clienti, situatie care nu se va schimba pana cand divizia de servicii fixe va fi vanduta catre Orange. In ciuda faptului ca Telekom foloseste tehnologii de ultima generatie in mai toata infrastructura sa mobila, in 2020 a luat decizia de a nu investi intr-o retea 5G pana cand Guvernul Romaniei va decide clar cum va fi dezvoltata aceasta infrastructura in Romania.

Telekom a luat cea mai buna decizie dintre toti operatorii de telecomunicatii, iar asta pentru ca acum Guvernul Romaniei a decis indirect ceea ce am vazut deja in multe alte tari din lume, sa blocheze echipamentele 5G Huawei. Vorbim despre o decizie indirecta pentru ca Guvernul Romaniei paseaza la CSAT deciziile directe de interdictie, insa e clar ce se va intampla, iar Telekom va fi singura companie neafectata de aceasta situatie cand vine vorba de retelele 5G.

Telekom: Decizia Oficiala care s-a Dovedit foarte Importanta

Telekom nu a facut vreo retea 5G cu echipamente de la Huawei, asa cum au facut ceilalti operatori de telecomunicatii, astfel ca nu va avea ce sa inlocuiasca dupa ce echipamentele chinezilor ar urma sa fie interzise. Acest lucru ar trebui sa se intample in perioada urmatoare, iar Orange, Vodafone, DIGI Mobil vor avea costuri mari cu inlocuirea echipamentelor Huawei, in timp ce Telekom va porni de la zero cu echipamente de la producatori agreati de statul roman.

Telekom face economii foarte mari multumita acestei decizii, in timp ce restul operatorilor de telecomunicatii vor avea destule de platit pentru a scapa de echipamentele actuale ale Huawei in favoarea altora noi. Nimeni nu stie deocamdata cam cat ar urma sa coste totul, mai ales ca retelele 5G din Romania nu sunt tocmai mari, dar Telekom va investi de la bun inceput fix in ceea ce trebuie, evitand pierderi de timp si bani, precum ceilalti operatori.

Telekom inca nu si-a aratat disponibilitatea de a lansa vreo retea 5G in Romania, lucru care n-ar trebui totusi sa mire din moment ce inca nu a fost organizata licitatia pentru frecventele 5G din tara.