Huawei: Uniunea Europeana Merge pe Urmele SUA cu Blocarile

Huawei certificari

Huawei are in ultimele saptamani parte de tot mai multe decizii ale tarilor din Uniunea Europeana care merg in directia pe care SUA a cerut-o inca de acum 2 ani de zile, si incep sa-i blocheze accesul la retelele 5G. Decizia luata in Romania pentru a bloca Huawei este similara cu cele din Polonia, Franta, Italia, Marea Britanie, diferentele stand la autoritatile care decid interdictiile, sau mai bine zis, care refuza sa ofere aprobare pentru vanzarea echipamentelor 5G.

Huawei a dus in toamna anului trecut si in primavara acestui an un lobby puternic pentru a convinge autoritatile sa nu adopte masuri de acest gen, insa SUA a fost mai convingatoare, in final. Cam toate tarile din Uniunea Europeana urmeaza sa adopte legi, daca nu au facut-o deja, care sa impiedice Huawei sa vanda echipamente 5G pentru retelele de pe continent, in Romania fiind adoptata de Camera Deputatilor noua legislatie, si urmeaza Senatul.

Huawei: Uniunea Europeana Merge pe Urmele SUA cu Blocarile

Huawei va fi exclusa de la vanzarea de echipamente 5G catre operatorii de telecomunicatii din Uniunea Europeana pentru razboiul pornit de catre Donald Trump impotriva companiei chinezesti nu mai poate fi oprit. Asta inseamna ca Huawei nu va mai putea vinde nimic catre operatorii europeni care vor sa faca retele 5G, insa nu e exclus nici ca pentru celelalte infrastructuri sa nu mai fie permisa cumpararea de echipamente de la Huawei in toate tarile care adopta aceste legi.

Huawei a incercat sa se foloseasca si de guvernul chinez pentru a pune presiune pe europeni, insa nici asa nu s-a intamplat  ceea ce si-a dorit compania, astfel ca acum operatorii sunt cei care trebuie sa-si rezolve problemele. Operatorii vor fi obligati, in mai toate tarile, ca in termen de cativa ani sa inlocuiasca echipamentele 5G ale Huawei cu altele de la diversi alti producatori, iar asta va presupune costuri substantiale pentru multi dintre ei.

Huawei va furniza in anii urmatori echipamente 5G pentru alte tari in care deocamdata nu exista legislatii similare, majoritatea dintre ele fiind in Asia si Africa.