Ministerul Sanatatii: Angajatii nu pot fi Obligati sa se Vaccineze Impotriva Coronavirus

Ministerul Sanatatii angajati nu pot fi obligati vaccinze coronavirus

Ministerul Sanatatii afirma intr-un document oficial trimis Avocatului Poporului faptul ca angajatii romani nu pot fi obligati sa se vaccinze impotriva Coronavirus de catre angajatori, astfel ca oricine ramane liber sa faca orice vrea, chiar daca-i pune pe altii in pericol.

Ministerul Sanatatii face aceasta clarificare pentru Romania dupa ce in alte tari cel putin personalul medical este obligat sa se vaccineze, in timp ce in Moscova angajatii din mai multe domenii sunt obligati sa se vaccinze, iar in alte tari s-au facut concedieri pentru cei care au refuzat.

“Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită. Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a (sic! – n. red.) persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 – lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcţionează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 – alin. (1) ), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 – lit. c)).

Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19de către angajator o apreciem în afara cadrului legal.”