ANPC: Anunt Important Privind Zborurile Aeriene in Europa

ANPC Anunt Important Privind Zborurile Aeriene in Europa

ANPC transmite mai jos un anunt foarte important privind zborurile aeriene in Europa, el venind direct de la Comisia Europeana care spune ca dupa ani si ani de plangeri, companiile aeriene sunt intr-un final de acord sa ramburseze in timp util banii clientilor dupa anularea unui zbor.

“Comunicat de presă al Comisiei Europene
Companiile aeriene se angajează la rambursarea în timp util după anularea zborului
În urma dialogurilor cu Comisia și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor, 16 companii aeriene majore s-au angajat să furnizeze informații mai bune și să ramburseze în timp util pasagerii în cazul anulării zborului. Comisia a alertat autoritățile de aplicare a cooperării pentru protecția consumatorilor (CPC) în decembrie 2020 pentru a aborda practicile de anulare și rambursare ale mai multor companii aeriene în contextul pandemiei COVID-19.
Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Este o veste bună pentru consumatori faptul că companiile aeriene au cooperat în timpul dialogurilor și s-au angajat să respecte drepturile pasagerilor și să le îmbunătățească comunicarea. În faza incipientă a pandemiei, unele companii aeriene au împus vouchere asupra pasagerilor. Aceștia acționau împotriva normelor UE de protecție a consumatorilor, ceea ce era inacceptabil. În urma acțiunii noastre comune, sunt încântat că majoritatea dintre ei au fost de acord acum să ramburseze aceste vouchere. Solicit autorităților să se asigure că și celelalte companiile aeriene oferă rambursarea banilor pentru astfel de vouchere. ”
Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Salut faptul că cea mai mare parte a restanțelor rambursate a fost eliminată și că toate companiile aeriene implicate s-au angajat să rezolve problemele rămase. Acest lucru este crucial pentru restabilirea încrederii pasagerilor. De aceasta depinde recuperarea sectorului transportului aerian. Acesta este motivul pentru care evaluăm în prezent opțiunile de reglementare pentru a consolida protecția pasagerilor împotriva viitoarei crize, așa cum se prevede în Strategia noastră de mobilitate durabilă și inteligentă. ”
Prezentare generală a angajamentelor companiilor aeriene
În urma dialogurilor, acestea sunt angajamentele luate de companiile aeriene:
• restanțele restante de rambursare au fost compensate în marea majoritate a cazurilor, iar pasagerilor li se va rambursa în termen de 7 zile, conform legislației UE;
• pasagerii vor fi informați mai clar cu privire la drepturile pasagerilor în cazul anulării zborului de către o companie aeriană;
• companiile aeriene vor acorda o importanță egală pe site-urile lor web, e-mailuri și alte comunicări către pasageri cu privire la diferitele opțiuni pe care le are pasagerul în cazul anulării zborului de către compania aeriană: redirecționare, rambursare în bani și – dacă este oferită de compania aeriană – rambursare într-un voucher;
• companiile aeriene, în comunicarea lor cu pasagerii, vor distinge în mod clar anulările de zbor efectuate de către compania aeriană (și drepturile legale care decurg din partea pasagerului), de anulările de zbor efectuate de către pasager (și posibilele drepturi contractuale pe care le poate avea pasagerul în aceste cazuri, în termenii și condițiile companiei aeriene de transport);
• pasagerilor li se pot da vouchere numai dacă le aleg în mod expres. Majoritatea companiilor aeriene au fost de acord că voucherele neutilizate pe care pasagerii din primele etape ale pandemiei trebuiau să le accepte, pot fi rambursate în bani dacă pasagerul dorește acest lucru;
• pasagerii care și-au rezervat zborul printr-un intermediar și au dificultăți în obținerea rambursării de la intermediar pot apela la compania aeriană și pot solicita rambursarea directă. Se așteaptă ca companiile aeriene să informeze pasagerii despre această posibilitate și despre orice condiții pentru solicitarea unei rambursări directe pe site-urile lor web.
Pasii urmatori
Rețeaua CPC își va închide acum dialogurile cu toate companiile aeriene, dar va continua să monitorizeze dacă angajamentele sunt implementate corect. Autoritățile naționale vor decide cum să trateze problema restantă a bonurilor nerambursabile care au fost trimise consumatorilor în faza incipientă a pandemiei. Rețeaua CPC va face și schimb de informații cu privire la investigațiile în curs efectuate de membrii lor cu privire la posibile practici neloiale ale anumitor intermediari, în special prin modul în care îi informează pe consumatori cu privire la condițiile și tarifele serviciilor lor.
Fundal
Având în vedere continuarea condițiilor dificile de rambursare pentru consumatori și în urma unei alerte a organizației umbrelă a consumatorilor la nivelul UE, BEUC, Comisia a alertat autoritățile naționale în decembrie 2020.
În februarie 2021, rețeaua de autorități naționale pentru consumatori condusă de șase autorități de coordonare – din Belgia, Germania, Grecia, Italia, Spania și Suedia – și cu sprijinul Comisiei Europene, a solicitat informații celor 16 companii aeriene, cele mai des menționate în reclamațiile consumatorilor.
Companiile aeriene implicate în dialog au fost: Aegean Airlines, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Easyjet, Eurowings, Iberia, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, TAP, Vueling și Wizz Air.
Aceasta este cea mai mare acțiune CPC din istoria rețelei CPC și prima acțiune care a fost bazată pe o alertă din partea Comisiei. Această alertă a fost declanșată prin alerte externe de către BEUC și asociațiile naționale de consumatori și un număr mare de reclamații pe care Comisia, centrele europene pentru consumatori și autoritățile naționale le-au primit cu privire la practicile de anulare și rambursare legate de COVID-19 ale companiilor aeriene.
Acțiunea CPC s-a bazat pe rezultatele unui sondaj lansat la începutul acestui an pentru a colecta date pe linia aeriană.”