Coronavirus: Doza 3 de Vaccin Recomandata Oficial in Europa

Coronavirus Doza 3 de Vaccin Recomandata Oficial in Europa

Doza 3 de vaccin impotriva Coronavirus este recomandata in mod oficial in Europa de catre Agentia Europeana a Medicamentului, anuntul fiind facut in cursul zilelor trecute de catre autoritatile europene, iar mai jos puteti vedea informatiile oficiale publicate de catre ele.

“Am revenit cu noutăți: EMA recomandă doze suplimentare și booster cu vaccinurile Pfizer/BioNTech și Spikevax/Moderna
– Comitetul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA/CHMP) a concluzionat că o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 cu serurile produse de Pfizer/BioNTech și Spikevax/Moderna poate fi administrată persoanelor cu sistem imunitar grav slăbit, la cel puțin 28 de zile de la a doua doză;
Informații despre dozele de rapel:
Potrivit EMA, este important să se facă distincția între doza suplimentară pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit și dozele de rapel pentru persoanele cu sistem imunitar normal.
Pentru cei din urmă, CHMP a evaluat datele pentru Comirnaty și se relevă o creștere a nivelului de anticorpi atunci când se administrează o doză de rapel la aproximativ 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. În temeiul acestor date, Comitetul a concluzionat că dozele de rapel pot fi luate în considerare la cel puțin 6 luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
La nivel național, organismele de sănătate publică pot emite recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel, luând în considerare datele privind eficacitatea emergentă și datele de siguranță. Riscul apariției afecțiunilor cardiace inflamatorii sau a altor reacții adverse foarte rare după un rapel nu este cunoscut și este monitorizat cu atenție.
Doza 3 este ferm recomandată:
– persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
– persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.”