Valeriu Gheorghita: Importanta Decizie Oficiala in Valul 4

Valeriu Gheorghita vorbeste despre o decizie foarte importanta pentru romanii din toata tara in plin val 4 de inefctari in Romania, iar despre ea trebuie sa stie toti cei care sunt in conditia de a fi vaccinati, iar apoi infectari, ei putand sa faca in continuare doza 3.

Valeriu Gheorghita spune ca nu exista contraindicatie pentru rapel in cazul in care o persoana s-a si infectat dupa efectuarea schemei complete initiale, dar el pune in discutie beneficiile care sunt aduse de ea din moment ce inectarea intareste sistemul imun oricum, si pentru o perioada mai lunga de timp.

“Pot să vă spun că aceste persoane nu au contraindicație de vaccinare. Ele se pot vaccina. Întrebarea pe care evident, firesc, ne-o punem: câte beneficii vom avea dacă facem sau nu această doză de rapel după minim șase luni? Și aici datele ne arată că, într-adevăr, persoanele care au istoric de trecere prin boală și care au și o schemă completă de vaccinare cu două doze au un răspuns imun mult mai ridicat și care se menține pe o perioadă mai lungă de timp.

Deci, în cazul acestor persoane se poate amâna decizia de a-și face această doză de rapel, dar asta nu înseamnă că nu vor avea nevoie la un moment dat. În momentul de față nu știm care e acea valoare-prag a anticorpilor de la care să fim convinși că omul nu mai are protecție sau, dimpotrivă, să fim convinși că el este protejat, ca atare, persoanele respective nu sunt restricționate dacă doresc să fac această doză de rapel.

Dar, într-adevăr, răspunsul imun la o persoană vaccinată complet și care a şi trecut prin boală este mult mai robust și de durată mai lungă.”