Ministrul Educatiei: Hotararea de Ultim Moment pentru Scoli

Ministrul Educatiei a luat o hotarare de ultim moment care vizeaza scolile din toata tara, iar ea a fost adoptata de catre Guvernul Romaniei si prezentata oficial, astfel ca noile teste de saliva pentru depistarea Coronavirus ar putea fi utilizate, fara obligatie, chiar si de profesori, dar in principal doar de personalul medical, si numai in baza unor norme metodologice care vor si stabilite de Ministerul Sanatatii, insa si a unui instructaj special.

emag black friday teasing

Ministrul Educatiei spune ca aceste teste de saliva sunt atat de usor de folosit incat elevii ar putea sa le utilizeze si singuri, desi probabil ca nu e indicat, insa pot fi asistati de catre profesori, daca vor dori sa faca asta in mod voluntar si sunt instruiti in prealabil pentru ca rezultatul sa fie unul cat mai exact, dar personalul medical va fi cel care le va administra in principal.

Iata ce a declarat ministrul Educatiei, conform transcrierii conferintei de presa facuta de catre Guvernul Romaniei in urma sedintei de Guvern din data de 8 noiembrie 2021, ea putand fi ascultata si in registrarea video de mai sus a evenimentului.

“Chiar dacă sunt proceduri simple de administrare a acestor teste, am văzut în țările occidentale – şi apropo, testele din lotul 1 sunt teste utilizate în Germania, în Franța și în Portugalia – am văzut că ele pot fi chiar autoadministrate de elevi și chiar de către elevi cu vârstă mică.

Însă acest lucru trebuie să se facă sub supravegherea unui adult. Acel adult trebuie să beneficieze de un instructaj minim și e vorba de adulți care sunt în școli. Fac apel încă o dată la colegi să aibă disponibilitate pentru a vedea aceste instrucțiuni atunci când ele vor fi disponibile din partea Ministerului Sănătății, Ministerul Educației le va transmite, în așa fel încât săptămâna viitoare, aşa acum am spus, când vor veni testele, să știm exact de câte ori pe săptămână, de două ori pe săptămână foarte probabil, și cum vor trebui administrate.

Sigur că nu au în fișa postului, sigur că nu pot fi obligați, dar vedeți dumneavoastră, nici vaccinarea nu este obligatorie şi, totuși, profesorii sunt cei care au o rată de vaccinare dublă față de rata la nivel național, sunt cei care au înțeles să se mobilizeze pentru vaccinare atunci când au înțeles că vaccinarea lor e în strânsă legătură cu modul de funcționare al școlilor cu prezența fizică.

Îmi exprim încrederea în toți colegii din sistemul de învățământ. Am dat exemplul Grădiniței nr. 111. Am discutat şi am felicitat-o pe doamna director din Grădinița nr. 111 pentru abilitatea cu care a reușit să mobilizeze colegii pentru a avea o rată de vaccinare de 100%. Sunt multe astfel de persoane în învățământ și îmi exprim încrederea că nu vor fi situații de genul celor pe care le aduceți în discuție.”