Valeriu Gheorghita: Ingrijorator Semnal de Alarma pentru Romania

Valeriu Gheorghita transmite un ingrijorator semnal de alarma pentru romanii din toata tara in aceasta perioada, el vizand milioane de romani in momentul de fata, iar asta pentru ca varianta Omicron se raspandeste rapid, si e posibil sa existe mai multe cazuri decat am aflat pana acum.

Valeriu Gheorghita spune ca exista potentialul ca varianta Omicron sa eludeze raspunsul imun dat de vaccin, sau trecere prin boala, din cauza unor mutatii in proteina Spike, cea vizata de catre anticorpi, dar e nevoie de mai multe informatii pentru a sti clar cat de grava este situatia intr-adevar.

“Intr-adevar, aceasta varianta virala ne ingrijoreaza foarte mult, nu neaparat prin numarul mare de mutatii, ci prin potentialul pe care aceste mutatii pot sa il aiba. Stim la acest moment ca vorbim despre o varianta virala cu peste 30 de mutatii la nivelul proteinei Spike, acea proteina care este tintita de catre anticorpii care au rol protector, obtinut dupa vaccinare, sau trecere prin boala.

Cel putin 15 dintre aceste mutatii sunt localizate chiar in zona critica a acestei proteine, chiar acolo unde actioneaza anticorpii, si din acest punct de vedere se estimeaza probabil un potential crescut pe capacitate acestei tulpini de a ocoli, cel putin partial, raspunsul imun, ceea ce evident ca nu este bine.

Un al doilea lucru important este acest potential al variantei de a avea o contagiozitate cel putin similara cu contagiozitatea variantei Delta. De altfel in Africa de Sud, cel putin in acea provincie de langa Johannesburg, numarul de cazuri a crescut destul de rapid in circa 8 zile, s-au indentificat cazuri in general la tineri, si in scoli, si asta in conditiile in care rata celor care au trecut prin boala in acea provincie era de 60%.

Asta inseamna ca trecerea prin boala nu ofera o protectie suficienta in fata inectiei cu aceasta noua varianta virala, dar ceea ce trebuie sa mai asteptam in urmatoarele saptamani este intr-adevar sa se faca aceste evaluari in laborator prin care sa se confirme contagiozitatea mai crescuta, si impactul pe care varianta il are asupra ocolirii raspunsului imun.

Avem deja cazuri secundare in Hong Kong, Israel si in Europa, sunt cazuri de import la persoane care au avut istoric de calatorie. Trebuie sa intelegem ca aceste variante virale se identifica in urma testelor de secventiere, si le identificam abia atunci cand ele deja infecteaza mai multi oameni, si ma tem ca exista mai multe inectii decat avem in evidenta.”