Valeriu Gheorghita: Atentionare de Ultim Moment pentru Milioane de Romani

Valeriu Gheorghita transmite o atentionare de ultim moment pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca exista in momentul de fata pentru ei, in baza informatiilor cunoscute, o recomandare ferma de a se vaccina pentru prima oara, sau cu doza booster, pentru a avea protectie in fata variantei Omicron.

Valeriu Gheorghita spune ca in ciuda faptului ca varianta Omicron ar putea ocoli anticorpii, vaccinurile ar oferi protectie impotriva formelor severe de boala, astfel ca pentru milioane de romani care s-au vaccinat recomanda doza booster, iar pentru cei nevaccinati recomanda vaccinarea cat mai rapid.

“Este putin probabil, asa cum am spus, ca o persoana care este vaccinata cu schema completa, si are si doza booster efectuata, sa fie nevoie sa mai faca o alta doza cu un vaccin adaptat pentru noua varianta. Este putin probabil sa fie nevoie intr-adevar de a administra o doza suplimentara de vaccin care sa fie adaptata persoanelor care fie au trecut prin boala, fie sunt vaccinate.

Nu ne asteptam ca persoanele care sunt deja vaccinate sa piarda atat de mult protectia fara de formele severe, chiar daca protectia fata de infectie se reduce, si se mentine protectia fata de formele ridicate, atunci recomandarea este foarte clara, de a continua vaccinarea cu acelasi tip de vaccin pe care astazi il avem in folosinta.

Insa intr-adevar contractele incheiate de catre Comisia Europeana permit ca in cazul in care este nevoie de o adaptare a unui vaccin, in baza acelorasi contract sa fie distribuite dozele catre tarile care sunt parte a contactului. Din acest punct de vedere nu ar fi vreo problema.

Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca la acest moment toate datele ne arata ca aceasta varianta este inalt transmisibila, ca foarte probabil va ocoli raspunsul imun, insa ne asteptam sa se mentina protectia fata de forme grave de imbolnavire.

Acest lucru ne sugereaza cateva lucruri, si anume ca vaccinarea cu vaccinurile actuale isi va dovedi eficienta in perioada urmatoare, este nevoie in schimb sa vaccinam mai multe persoane, in mod deosebit cele vulnerabile, care au risc sa faca forme grave, iar cei care si-au facut prima schema, sa isi faca boosterul conform recomandarilor.”