Ministrul Sanatatii: Anuntul de Ultima Ora si Milioanele de Romani Vizati

Ministrul Sanatatii Anuntul Ultima Ora si Milioanele Romani Vizati

Ministrul Sanatatii a transmis in aceasta seara un foarte important anunt de ultima ora care vizeaza romanii din toata tara, iar asta pentru ca trebuie sa stie toti oamenii despre initiativele care sunt puse in miscare pentru a aduce medicamente anti-COVID mai aproape de romani.

Ministrul Sanatatii spune ca incearca sa aduca Favipiravir in farmatiile din Romania, dar avertizeaza oamenii ca medicamentul este unul toxic si poate genera probleme de fertilitate, iar de data aceasta nu e o fantezie precum in cazul vaccinurilor, ci o contraindicatie reala.

“Avem 3 categorii de medicamente antivirale. Este vorba despre medicamentele inovative, este vorba despre doua medicamente inovative furnizate de catre companiile americane MSD si Pfizer, care sunt foarte avansate la nivelul de autorizare al Uniunii Europene.

Ne-am intalnit cu reprezentantii ambelor companii si am stabilit incheierea unor protocoale care sa asigure inca din primele momente ale disponibilitatii acestor medicamente produsele pentru Romania, si am stabilit modul in care se vor achizitiona.

Aceste medicamente sunt insa medicamente care nu se dau tuturor celor care se infecteaza, ci se dau anumitor pacienti care au anumiti factori de risc si la care complicarea infectiei este posibila. In afara de aceste medicamente, stiti bine ca mai sunt si anticorpii monoclonali, care sunt in continuare foarte eficienti fata de varianta Delta, dar mai putini eficienti fata de varianta Omicron.

Cea de-a treia categorie de medicamente antivirale, cele asa-zis traditionale, Arbidol si Favipiravir, noi cautam o solutie pentru cel de-al doilea, dar aici avem o problema legata de opiniile Comisiei de Specialitate de Boli Infectioase a ministerului, pentru ca o procedura de emitere a unei autorizatii de nevoi speciale trebuie sa aiba in spate o documentatre stiintifica a efectului favorabil al acestor medicamente.

Acest medicamente sunt medicamente care sunt toxice, nu sunt medicamente care nu au toxicitate, si de exemplu pentru Favipiravir trebuie foarte multa retinere din partea femeilor aflate la varsta fertila, apropo de discutiile legate de vaccin si care erau fanteziste, de data aceasta este o indicatie clara, atat pentru femeile aflate la o varsta fertila, cat si pentru barbati, pentru ca sunt medicamente care pot avea anumite efecte teratogene.”