Ministrul Sanatatii: Problemele Grave ale Valului 5, Cand se Termina Pandemia ?

Ministrul Sanatatii vorbeste pentru toti romanii despre problemele extrem de serioase pe care valul 5 le aduce in tara noastra, Alexandru Rafila spunand in interviul de mai jos faptul ca e posibil sa avem zeci de mii de noi cazuri de infectare in fiecare zi, asa cum s-a intamplat si in alte tari.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca persoanele nevaccinate au riscuri mai mari de deces si de a face forme grave ale variantei Omicron in comparatie cu varianta Delta, insa nu stie daca acest al cincilea val va fi si ultimul inainte de a putea iesi din pandemie.

“E posibil sa avem si in Romania zeci de mii de cazuri. Ganditi-va ca o tara de 3 ori si jumatate mai mare decat noi, cum este Franta, a ajuns la 250.000 de cazuri inregistrate zilnic, asa ca nu putem exclude o astfel de evolutie, si cel mai important e modul in care vom fi capabili sa preluam persoanele care au nevoie de spitalizare.

Chiar daca procentul lor va fi mai mic decat in cazul imbolnavirilor cu alte variante decat Omicron, avand in vedere numarul mare de cazuri, e posibil ca si proportia, sau numarul, de cazuri care trebuie internate in spital intr-o perioada scurta de timp sa fie mare, si aceasta este principala noastra preocupare in acest moment.

Putem sa discutam acest lucru, proportia de cazuri care prezinta, asta nu trebuie sa luam neaparat din Marea Britanie pentru ca vedem si la noi ce se intampla, complicatii si care duc chiar la deces, intre persoane vaccinate si nevaccinate, este de 1 la 9, adica de 9 ori mai multe persoane nevaccinate fac forme grave, sau decedeaza.

Lucrul acesta este deja general cunoscut, insa in ceea ce priveste proportia de persoane internate in spitale dintre persoanele infectate cu varianta Omicrona  Coronavirus, diferentele nu sunt asa de mari, dar pana la urma ne intereseaza sa protejam categoriile vunlerabile si sa prevenim decesele, ceea ce este mai important.

Nu pot sa dau astfel de pronisticuri, toata lumea spera ca acest val Omicron sa fie ultimul care sa puna probleme majore sanatatii publice, de fapt e clar ca aceasta infectie nu va disparea, dar e impotrant sa nu mai fie cazuri multe intr-o perioada scurta de timp care sa bulverseze sistemele de sanatate.”