Ministrul Sanatatii: Anuntul care Uimeste in Plin Val 5 al Coronavirus

0

Ministrul Sanatatii Anuntul Uimeste Plin Val 5 Coronavirus

Ministrul Sanatatii a fost astazi in centrul unei conferinte de presa care i-a adunat pe ministruu din alte tari europene, si a facut cateva afirmatii surprinzatoare cu privire la sistemul medical din Romania, dar si valul 5 al Coronavirus, care incepe sa ingenuncheze Romania.

Ministrul Sanatatii a vorbit serios despre faptul ca Romania a avut un sistem medical nepregatit pentru Coronavirus, care a fost substantial afectat de catre primele valuri, dar si ca este nevoie de colaborare europeana in continuare pentru a trece cu bine peste valul 5.

“Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a participat astăzi, 18 ianuarie 2022, alături de alți miniștri ai Sănătății din Uniunea Europeană, la lucrările Conferinței „Reziliența sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană.” Evenimentul a fost organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferință.

În intervenția sa, ministrul Alexandru Rafila a arătat că „pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de Covid-19.”

Pe de altă parte, principalul factor de reziliență al sectorului sănătății a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face față pandemiei. Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, iar colegii noștri sunt demni de toată prețuirea societății.

În cadrul evenimentului, ministrul Sănătății a mai declarat: “Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative și de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent și o abordare incluzivă cu toate părțile interesate din domeniul social și economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce privește problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populației ar trebui să fie o prioritate la nivel european.”

În final, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a menționat că, în opinia sa, „Colaborarea și sprijinul european, asistența tehnică din partea ECDC și Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face față pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare și o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică.””