Valeriu Gheorghita: Toti Romanii Vizati de un Anunt Oficial Imbucurator

Valeriu Gheorghita Toti Romanii Vizati Anunt Oficial Imbucurator

Valeriu Gheorghita transmite un foarte important mesaj oficial, dar si imbucurator pentru romanii din toata tara in plin val 5 de infectari generate de catre COVID-19, iar asta pentru ca vorbeste despre faptul ca vacccinarea se va schimba total, fara a se mai face boostere in mod regulat.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre faptul ca strategia globala de vaccinare se va schimba intr-una similara cu cea pentru gripa, si e posibil sa apara vaccinuri care sa fie pregatite sa atace mult mai eficient si eventuale noi variante virale cu mutatii importante.

“La gripa sezoniera avem un sistem santinela, adica sunt o serie de unitati medicale din Romania care fac o supraveghere epidemiologica inclusiv cu identificarea tipului de virus gripal circulant. Organizatia mondiala a sanatatii identifica varianta de virus gripal circulanta in tarile de interes, si recomanda un vaccin adaptat.

Nu cred ca vom merge mai departe cu o doza de booster efectuata la anumite intervale de timp, si in niciun caz nu cred ca vom mai vorbi de o vaccinare in masa a populatiei, ci de o vaccinare adresata acelor categorii de persoane vulnerabile care genereaza acele cazuri grave care ajung in spitale.

Altfel populatia tanara, care pana la acel moment va fi trecut prin boala, sau va fi vaccinata, nu va mai avea un beneficiu real medical in urma vaccinarii, dar cu o conditie, daca am avea acces la vaccinuri care sa blocheze infectia, cum se intampla, daca vreti, in bolile eruptive ale copilariei, adica varicela, rujeola, unde vaccinarea impiedica intr-o masura mare infectia si transmiterea.

Sunt doua abordari, pe de o parte sa se dezvolte un vaccin multivalent, adica va contine protetine, sau antigene, pentru toate variantele virale circulante, in acelasi flacon, aceeasi doza, pentru a avea o acoperire mult mai buna pentru toate variante circulante, sau un vaccin care acopera toate potentialele variante care vor circula, fiind un vaccin cu acoperire foarte larga.

Acest vaccin se bazeaza pe intreg virionul, pe tot virusul, care are mai multe tipuri de proteine, si nu vom mai tinti doar proteina spike, proteina de suprafata. Sunt aceste cercetari in momentul de fata, si foarte probabil ca in functie de evolutia epidemiologica, si de ce tipuri de variante vor mai circula, se vor lua astfel de decizii.” a dezvaluit medicul.