Valeriu Gheorghita: Important Anunt Imbucurator pentru Romani in Valul 5

Valeriu Gheorghita Important Anunt Imbucurator Romani Valul 5

Valeriu Gheorghita le transmite un nou mesaj extrem de bun romanilor din toata tara, iar asta in conditiile in care foarte multi romani au fost speriati din cauza faptului ca ar putea fi obligati sa faca doze booster incontinuu, dar nu va fi asa situatia, a dat asigurari medicul militar roman.

Valeriu Gheorghita spune din nou ca doza 4 de vaccin este departe de a fi considerata utila pentru omenire in momentul de fata, dar spune ca daca nu se vaccineaza suficienti oameni cu schema initiala, si doza 3, e posibil ca o noua varianta a COVID-19 sa apara, si sa ocoleasca mai usor raspunsul imun.

“Oamenii trebuie sa inteleaga in momentul de fata un mesaj important, vaccinurile actuale sunt eficiente inclusiv pentru varianta Omicron, daca ne uitam la acele obiective importante care ne intereseaza pe noi din punct de vedere medical, si al riscului individual.

Vorbim despre riscul de a face o forma grava, riscul de a ajunge in spital cu o forma grava, riscul de deces. Chiar si dupa o prima schema de vaccinare se pastreaza o eficienta de 50% – 55% fata de spitalizare, aceasta eficienta creste la, repet, 90% dupa administrarea dozei de booster.

Din acest motiv este foarte important sa facem doza booster, dar nu cred in aceasta logica de a administra doze de booster, si as vrea sa linistesc populatia din acest punct de vedere, daca au aceasta preocupare, bineinteles. Chiar si in Israel, unde s-a discutat de doza 4, nu a fost o recomandare unanim acceptat.

Chiar si in situatiile respective, s-ar fi adresat doar persoanelor vulnerabile de peste 60 de ani, dar in momentul de fata nu cred ca este cazul sa vorbim despre ea. Ceea ce anticipez eu, in momentul de fata, pentru viitor, din punct de vedere epidemiologic principalul risc legat de varianta Omicron este cel al numarului mare de cazuri.

Cand ai un numar mare de infectari, iar virusul se inmulteste foarte mult, el va evolua, si are un risc mare sa acumuleze noi mutatii, iar peste cateva luni ne putem trezi cu o noua varianta virala, si nu stim cum se va comporta atunci cand va infecta oamenii.” a declarat medicul militar.