Valeriu Gheorghita: Anuntul de Ultim Moment privind Ridicarea Restrictiilor in Romania

Valeriu Gheorghita Anuntul Ultim Moment Ridicarea Restrictiilor Romania

Valeriu Gheorghita vorbeste despre ridicarea restrictiilor in Romania in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, medicul militar care coordoneaza campania de vaccinare din tara fiind intrebat daca la noi ar fi posibila aplicarea masurilor din Marea Britanie, de exemplu.

Valeriu Gheorghita spune ca e imposibila ridicarea restrictiilor in Romania in conditiile in care vasta majoritate a populatiei este nevaccinata, iar asta pentru ca sistemul medical ar intra in colaps din cauza romanilor care inca refuza sa fie protejati prin vaccinare impotriva formelor grave si a decesului.

“Probabil că vă referiți la Marea Britanie, care anunță, din 27 ianuarie, ridicarea tuturor restricțiilor. Aș vrea să facem o caracterizare: Marea Britanie are la populația vulnerabilă peste 90%, chiar 95% rată de vaccinare; au în momentul de față o rată de administrare a dozei de booster de peste 60%.

Așa încât COVID-19, prin varianta Omicron, a devenit în Marea Britanie, într-adevăr, o infecție virală ușoară, fără impact la nivelul sănătății individuale, dar și la nivelul sănătății colective, și atunci, din acest punct de vedere, da, se poate justifica o astfel de măsură.

Dar, de la un anumit moment încolo, vom vedea că fiecare țară va adopta măsurile care se potrivesc situației epidemiologice, care nu mai este neapărat caracterizată de numărul foarte mare de cazuri, ci, realmente, de impactul pe care infecția îl are la nivelul comunității.

Nu cred că e situația României, cu 75% populație nevaccinată la peste 80 de ani; riscul ar fi mult prea mare și nu cred că cineva poate să își asume un asemenea impact în ceea ce privește spitalizarea și decesele.

Așa cum am spus, îi invităm la vaccinare, în mod deosebit, în prima etapă, pe cei care au afecțiuni cronice, aici incluzând obezitate, diabet, boli cardiovasculare, afecțiunile oncologice de natură hematologică sau de organe solide, bolile cronice renale, bolile de plămâni, malformațiile; toate aceste condiții pot să crească riscul de formă severă chiar în cazul copiilor. Tocmai de aceea, ne dorim să protejăm mai bine oamenii, cei vulnerabili, în fața formelor grave de îmbolnăvire, a riscului de spitalizare și de deces.”