Ministrul Educatiei: Decizia de Ultima Ora, Scolile Vizate de Noi Schimbari

Ministrul Educatiei Decizia Ultima Ora Scolile Vizate Noi Schimbari

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o decizie care va aduce cat de curand posibil o serie de noi schimbari importante pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca el vrea sa implementeze testele de antrenament pentru a-i ajuta pe copii si tineri sa evolueze.

Ministrul Educatiei vorbeste despre faptul ca aceste teste de antrenament pot fi de mare ajutor pentru elevi in a se pregati pentru testele nationale importante, dar si pentru cele obisnuite ale procesului de evaluare, iar ele vor fi implementate in scoli in perioada urmatoare.

“Nu este normal sa le cerem copiilor sa isi permita meditatii. Este datoria scolii, exista teorii ale unor experti in educatie ca aceste teste (n. red. de antrenament) ii obisnuiesc pe copii sa raspunda la teste, si nu sa se concentreze asupra continutului efectiv care genereaza competente. Eu sunt adeptul unor teste de antrenament, a unor evaluari cat mai multe.

Aceste teste, evaluari, de orice fel, ajuta elevii, si ii motiveaza sa se pregateasca pentru a avea un rezultat cat mai bun. Da, vor fi, si vor fi cat de curand posibil, foarte curand vor fi.

Este o problema cronica a invatamantului din Romania in care evaluarea suferea din lipsa de standardizare, si a intervenit acest online in care nu mai ai niciun fel de garantie cu privire la cel care raspunde. Nu poate avea nimeni un glob de crista, dar pot sa spun ca daca in 2020 aveam 123.000 de elevi cu nota peste 8.50, in anul 2021 aveam 754.000.

Aceasta crestere, din punct de vedere statistic, ne arata ca sunt probleme. Am intalnit si situatii in care din 35 de elevi dintr-o clasa, nu mai putin de 33 de elevi aveau media 10. Dupa cunostintele mele de statistica, este total gresit. Nu ai cum sa ai intr-o clasa o asemenea distributie. Vorbim despre 33 de medii de nota 10 pentru un an intreg.

In primul rand este din cauza faptului ca atunci cand un profesor evalueaza, atunci cand nu exista obligativitatea ca elevul sa raspunda cu camera deschisa, inca o data va spun ca cel care raspunde poate fi oricine. Atunci cand sistemul te invita la a incalca regulile, nu pot sa condamni nici elevul, nici macar profesorul. Unii dintre parinti au facut si presiuni pentru note mari.”