Virgil Popescu: Masurile Urgente Anuntate Oficial pentru Facturile la Gaze si Energie

Virgil Popescu a anuntat in mod oficial noile masuri de urgenta care au fost adoptate de catre Guvernul Romaniei in ajutorul oamenilor care au facturi mari la energie si gaze, ministrul Energiei vorbind despre ele mai jos.

Virgil Popescu spune deasemenea ca aceste masuri nu se vor aplica si retroactiv, astfel ca ele se aplica doar incepand cu data de 1 februarie, astfel ca orice se intampla pana la aceasta data nu va genera vreo protectie pentru consumatorii din Romania.

“Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă.

Ați văzut, compensarea rămâne de 0,291 de lei la energie electrică, crește de la 33 la 40% o cifră, practic un discount. Automat aplicațiile informatice au acest lucru și faptul că scade plafonul de la 1 leu la 0,8 nu mi se pare că este ceva greu de făcut.

Practic, niște constante le modificăm, care le au în aplicațiile informatice, și ne-am gândit în așa fel încât să venim în ajutor. Mă voi întâlni cu toți furnizorii în perioada imediat următoare, ca să mă asigur că nu mai sunt probleme.

O să-i rog și pe cei de la ANRE să se întâlnească cu furnizorii, tocmai ca să nu mai avem surprize, pentru că ne dorim ca și pe această ordonanță facturile pe care le vor emite în cursul lunii martie, la începutul martie, pentru februarie, să fie sută la sută corecte și ne dorim ca și facturile pe ianuarie să fie sută la sută corecte și stornările și refacerile facturilor pe noiembrie și decembrie să se și întâmple.

Cineva care consuma 500 kW, să zicem, cineva care consuma 500 kW înainte de a crește acest plafon, plătea un leu pe kilowatt, deci plătea 500 de lei; acum, dacă i se scade plafonul, odată este 80 de bani și se mai aplică și… pentru că se încadrează în plaja de consum, i se mai aplică și acel discount, plătește 68 de bani; 68 de bani înmulțit cu 500, plătește undeva la 300 și ceva de lei. Deci, o scădere de la 500 la 300 și ceva de lei pentru 500 de kilowați.”