Ministrul Educatiei: Anuntul de Ultima Ora cu Masura Noua pentru Scoli si Elevi

Ministrul Educatiei Anuntul Ultima Ora Masura Noua Scoli Elevi

Ministrul Educatiei a dezvaluit astazi o masura foarte importanta care a fost gandita pentru toate scolile din Romania si milioanele de elevi care le urmeaza cursurile, iar asta pentru ca urmeaza sa se puna accent mai mare pe manualele digitale, integrate, in procesul de invatamant.

Ministrul Educatiei spune ca aceasta schimbare este foarte importanta pentru modul in care elevii asimileaza materia, facand referire inclusiv la testele PISA si la modul in care functioneaza sistemul de invatamant din Franta din acest punct de vedere.

“Vom merge mult pe partea de manuale digitale, si pe partea de manuale integrate. Am vorbit despre evaluarile PISA, ele sunt interdisciplinare. Sunt sisteme de invatamant in care, in Franta spre exemplu, elevii au acelasi profesor de geografie si istorie, de chimie si fizica, deci acelasi profesor preda ambele materii.

Atunci cand vin testele PISA, acei copii care au invatat an de an, luna de luna, ora de ora, in aceasta maniera integrata disciplinara, atunci cand primsc ca intrebari rezolvarea unor situatii concrete, cum sunt testele PISA care presupun o abordare interdisciplinara, evident ca au rezultate mult mai bune decat elevii nostru care invata disciplina cu disciplina.

De foarte multe ori profesorul de chimie nu se sincronizeaza cu cel de biologie, cel de geografie nu se sincronizeaza cu cel de istorie, si totusi elevilor le cerem la testele PISA sa intgreze disciplinele. E greu, n-as da atat de mult vina pe profesori, si nici pe cei care au organizat sistemul acesta.

Multi dintre elevi nu-si dau seama cand fac acest lucruri (n. red. copiatul inforamtiilor pentru referate, lucrari, etc), nu-si dau seama ca nu este in regula. Daca nu li se spune, nu li se explica, si nu am avut doar copii, chiar si adulti, pentru ca nici legea nu este clara. Tot timpul am speculat mai mult, sau mai putin bine, dar am uitat ca lucrurile trebuie sa aiba un inceput, adica o clarificare a termenilor.

Din punct de vedere juridic plagiatul nu este definit in mod expres, nu ne-am obosit sa-l clarificam la nivel juridic, legislativ. Avem reglementari neclare, si nu numai la nivel de lege, si la nivel de hotarari de guvern, la nivel de hotarari de ministru.”