Virgil Popescu: Notificarea Noilor Decizii de Ultim Moment pentru Romania

Virgil Popescu a vorbit despr enoi masuri care vor fi luate pentru romanii din toata tara in criza cresterii preturilor la energie electrica si gaze, autoritatile avand in momentul de fata in curs de pregatire o serie de noi masuri care vor fi anuntate saptamana viitoare pentru toti oamenii din intreaga tara.

Virgil Popescu spune ca ministerul pe care il conduce va face, impreuna cu cel al Mediului, o serie de masuri menite sa ajute populatia in aceasta perioada foarte complicata prin care trecem cu totii, insa ele urmeaza sa fie dezvaluite in mod oficial in perioada urmatoare pentru toata lumea, asa ca trebuie rabdare.

“Tot ce facem, și ați văzut că am făcut, pentru perioada următoare sunt măsuri tocmai pentru atenuarea acestor șocuri. Ați văzut, ordonanța de urgență a fost aprobată, ea o să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie, este publicată în Monitorul Oficial, toată lumea deja o cunoaște.

Vorbim de măsuri nu numai pentru populație, vorbim de măsuri și pentru companii, vorbim de demararea liniilor de finanțare pentru investiții. Săptămâna viitoare, 28, 29 sau 30, în funcție de finalizarea negocierilor cu MIPE, lansăm call-ul de proiecte pentru PNRR, energie regenerabilă, 460 de milioane de euro și în jur de 950 de megawați de energie regenerabilă.

Vor fi punctate prioritar companiile care au un autoconsum de minim 50%. Deci, practic, industria, economia, agricultura, industria alimentară vor beneficia de acest ajutor, dacă vor accesa acești 450 de milioane de euro și vor putea demonstra că își vor putea folosi eficient acoperișurile, sau locurile, terenurile disponibile pentru a putea instala parcuri fotovoltaice sau parcuri eoliene acolo și vor consuma minim 50% din energia produsă. Practic, scădem costurile cu energia electrică pentru economie.

Pentru populație, măsurile sunt la Ministerul Mediului, la Fondul de Mediu. Avem același program de prosumer. Ministerul Energiei a modificat Legea energiei electrice și a gazelor naturale.

Am definit noțiunea noțiunea de prosumer, acel autoconsumator și, practic, energia produsă de către un client casnic, fie de către mine acasă, de către dumneavoastră acasă, de către oricine de acasă, care are panouri fotovoltaice pe casă, va putea fi folosită și va putea fi dată în rețea, atunci când nu are nevoie de ea, vara, de exemplu, când produce mai mult, și luată înapoi atunci când are nevoie de energie. Este o măsură activă pentru populație, pentru prosumeri, pentru cei care au nevoie, pentru a scădea costurile cu energie electrică.”