Virgil Popescu: Decizia de Ultim Moment, Impactul pentru Facturile la Energie

Virgil Popescu vorbeste despre decizia extrem de importanta care afecteaza milioane de romani din toata tara incepand cu data de 1 aprilie, mai exact despre hotararea de a nu plafona pretul curentului electric in cazul consumarii a peste 300 kW, situatie in care factura unei persoane poate creste substantial.

Virgil Popescu spune ca in aceste cazuri consumatorii trebuie sa caute furnizorul care ofera pretul cel mai mic pentur curentul electric pe care il vinde, dar deasemenea afirma si ca acum companiile nu mai au voie sa cumpere energia la un cost de achizitie, sa puna adaos, si apoi sa o revanda.

“Cred că totuși trebuie să existe o balanță între bugetul de stat și posibilitățile de plată ale guvernului, dar pentru cei care consumă peste 300 de kilowați- și e bine că m-ați întrebat – au în continuare posibilitatea să fie pro-activi, și o s- o aibă în continuare, să acceseze site-ul unei companii care are prețul mai mic decât plafonul de până în 300 de kilowați, care este de 80 de bani.

Deci, au această posibilitate să găsească pe piață o energie electrică mai ieftină chiar decât acel plafon de 80 de bani. Dar tot timpul a fost. Prețul pentru consumatorul casnic, în România, dacă vă uitaţi, a fost sub preţul pe care îl plătea economia.

Dacă v-aţi fi uitat un pic mai atent pe pe ordonanța aceasta, aţi fi văzut că inclusiv modul de facturare, presupunând că nu se mută, este conservator, dorește să plătească mai mult la compania cu care este și nu se mută la 70 de bani, să zicem, sau 71 de bani, cât oferă acea companie, dacă ați observat, inclusiv modul de ofertare și modul de calcul, modul în care furnizorii oferă energie s-a schimbat.

Nu mai au voie să cumpere energia la un cost de achiziție, să își pună adaos și apoi să o revândă. Costul de achiziție se reflectă în factură. Ceea ce pot ei, exact așa, cu cât l-au luat, cu atâta îl transferă.

Ceea ce pot ei să facă, să își adauge acel cost de furnizare, care este fix și este definit în lege. Deci o să vedeți că inclusiv facturile pentru cei care au 300 de kW nu o să mai fie la nivelul acela.”