Andrei Baciu: Informare cu o Avertizare de Ultim Moment pentru Toti Romanii

Andrei Baciu vorbeste despre un moment extrem de important pentru toata Romania, dar si despre o atentionare care trebuie sa fie stiuta de catre oamenii din toata tara, iar asta pentru ca in aceasta perioada se inregistreaza un trend ascendent al infectarilor, iar oamenii trebuie sa ramana foarte vigilenti.

Andrei Baciu spune ca autoritatile si romanii trebuie sa invete o serie de lectii din aceasta perioada a pandemiei de Coronavirus pentru ca in viitor sa fie disponibile proceduri si reguli mai bune pentru a putea face fata unor situatii de acest gen cu mai multa usurinta decat pana in momentul de fata.

“E un moment important, pentru ca pana la urma rolul acesuti comitet era de a organiza o reactie la o criza de sanatate publica, o reactie la o criza medicala, de a organiza o campanie de vaccinare. Vaccinarea va continua pentru cei care o doresc, dar se face transferul de la o actiune de tip campanie, cu motoarele turate la maxim, catre o activitate clasica.

Activitatea in sine va continua, procesul in sine va continua, coordonarea acestui proces o vom adapta situatiei actuale. Virusul va ramane intre noi, si va persista o buna perioada de timp. O sa mai fie momente si hotspot-uri care reapar, si acum avem acum un trend ascendent de cateva zile.

Acestea sunt actiuni care au o relatie directa de cauzalitate cu evenimente pe care le cunoaste. Nu mai este niciun secret pentru nimeni cum se transmite virusul, si cum cresc cazurile. Acum o sa vedem cat de mult si cum vor arata in perioada urmatoare. Cert este ca in momentul de fata in Romania lucrurile arata favorabil.

 Cele mai recente cifre ne spun ca avem mii de cazuri pe zi, dar acestea sunt chestiuni legate de dinamica a ceea ce facem, pe de o parte, pe de alta parte e important ce trebuie sa invatam din experientele acestea, fie ca sunt unele punctuale, fie ca sunt momente mai critice, asa-numitele valuri epidemiologice, fie pe partea de campanie de vaccinare.

Exista nevoia de a avea reguli, metodologii, de a avea cateva lucruri care sa ghideze activitatile noastre. Pana la urma cred ca asta face diferenta intre rezultatele pe care le avem noi in societatea romaneasca, si cele din alte societati europene, lectiile invatate din perioada pandemica fiind importante.”