Ministrul Sanatatii: Masura Urgenta de Ultima Ora Anuntata pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii ii informeaza pe milioanele de romani din toata tara despre o masura urgenta care a fost decisa de catre autoritati, ele fiind obligate sa ia aceasta decizie acum din cauza faptului ca nu mai pot primi vaccinuri noi de la producatori pentru ca nu au unde sa le stocheze, si nici nu le pot folosi.

Ministrul Sanatatii spune ca scaderea abrupta a interesului pentru vaccinare a dus la aceasta situatie, iar imposibilitatea de a le dona, sau revinde, duce la o risipa a banilor publici care pot fi folostii in alte scopuri, pentru cumpararea de medicamente, de exemplu, deci se cauta solutii pentru a refuza livrarile.

“Costurile de distrugere se adauga costurilor de achizitie, pentru ca vaccinurile acestea nu sunt ieftine de loc, costa sute de milioane de euro, iar asa discutam de sume mari de bani care pot fi folosite pentru alte medicamente, deci se pot gasi, cred, solutii astfel incat oamenii din Romania sa beneficieze de aceste sume de bani care se cheltuie.

E foarte dificil pentru o tara sa negocieze individual cu un astfel de producator in conditiile in care contractul initial a fost facut in numele statelor membre de catre Comisia Europeana, si in mod evident trebuie sa gasim o cale sa gasim o negociere impreuna cu ea.

Noi am facut demersuri repetate, si am avut discutii repetate cu reprezentantii Comisiei Europene si ai producatorilor in aceasta perioada. Pana acum nu am primit nicio solutie concreta incat sa putem sa rezolvam aceasta situatie care trebuie, pe de o parte, sa respecte legislatia romaneasca vis-a-vis de legislatie si plati, iar pe de alta parte sa protejeze si banii publici.

Trebuie sa existe o negociere (n. red. pentru oprirea importurilor, sau revanzare) si Romania trebuie sa fie in mod evident parte a acestei negocieri, dar ea trebuie facuta impreuna cu Comisia Europeana care, pana la urma, a facut intelegerile initiale cu producatorii de vaccinuri.

Polonezii au invocat o conditie de forta majora (n. red. pentru refuzul primirii vaccinurilor), si Romania este tara riverana cu Ucraina, si noi ne confruntam cu probleme similare, si noi putem discuta in cadrul unui mecanism european o solutie pentru a nu risipi fondurile publice si a ajunge in situatia de a distruge vaccinurilor, solutie cu care nu sunt de acord, si chiar sunt afectat de o asemenea solutie.”