Sorin Grindeanu: Informarea de Ultim Moment a Hotararilor pentru Toti Romanii

Sorin Grindeanu Informarea Ultim Moment Hotararilor Toti Romanii

Sorin Grindeanu le vorbeste romanilor despre o serie de noi masuri foarte importante care au fost confirmate in mod oficial pentru punere in aplicare dupa o foarte lunga perioada de asteptare, iar aici vorbim in primul rand despre sectorul de autostrada Bacau – Pascani, care se apropie de constructie.

Sorin Grindeanu vorbeste deasemenea mai jos si despre o serie de masuri noi care au menirea de a imbunatati transporturi de marfuri dinspre Ucraina spre Romania, tara vecina devastata de razboi avand nevoie de liniile de cale ferata din Romania pentru a-si transporta marfurile spre Occident, si nu numai.

“Sectorul de Autostradă Bacău – Pașcani (A7) este cu un pas mai aproape de construcție! Consiliul Interministerial a avizat astăzi indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Bacău – Pașcani (77 km). După ce indicatorii vor fi aprobați, prin Hotărâre de Guvern, se va putea intra în faza de avizare a Proiectului Tehnic.

Finalizarea acestor etape va permite demararea procedurilor pentru lansarea în licitație a contractului de construcție efectivă a celor 77 de km ai acestui sector din Autostrada Moldovei (A7). Construcția Autostrăzii Moldovei (Ploiești – Pașcani), cu o lungime de aproximativ 320 de km, va avea un cost estimat de 25,8 miliarde de lei (fără TVA) și va fi finanțată prin PNRR.

Continuăm măsurile pentru eficientizarea transportului feroviar de mărfuri la frontiera cu Ucraina! CFR S.A va demara, în regie proprie, un  program de reparații la mai multe linii de cale ferată cu ecartament larg și cu ecartament normal, din stațiile de frontieră VICȘANI (SRCF IAȘI) și HALMEU (SRCF CLUJ). Aceste lucrări suplimentează capacitatea de transport existentă și au ca scop..

Creșterea gradului de operaționalizare a traficului de marfă,  îmbunătățirea condițiilor de manevră, îmbunătățirea circulației la frontierele cu Calea Ferată din Ucraina. Pentru stația CF Vicșani lucrările se vor desfășura în perioada 28 aprilie – 3 mai 2022. Vor fi operaționalizate încă 5 linii de cale ferată dintre care 3 cu ecartament larg.

În stația de frontieră Halmeu lucrările se vor derula în perioada 2 mai – 31 mai 2022. Prin aceste lucrări se vor redeschide încă 4 linii de cale ferată dintre care 2 cu ecartament larg. Măsurile vor permite creșterea capacității de transbordare a mărfurilor din trenurile care provin din Ucraina și vor conduce automat la reducerea timpilor tehnologici necesari acestor operațiuni. Practic, dupa finalizarea lucrărilor, în punctul de frontiera Vicșani vor fi operaționale 7 linii de cale ferată cu ecartament larg și ecartament normal, iar la Halmeu, 16 linii de cale ferată cu ambele tipuri de ecartament.”