Gabriela Firea: Masurile Oficiale cu Impact Major Anuntate in Toata Romania

Gabriela Firea Masurile Oficiale Impact Major Anuntate Romania

Gabriela Firea a anuntat in mod oficial o serie de masuri foarte importante care vor avea un impact major pentru toata Romania, iar asta in conditiile in care era obligatorie gasirea unor solutii pentru copiii din tara noastra care au nevoie foarte mare de ajutor in aceasta perioada.

Gabriela Firea vorbeste mai jos despre un proiect numit “Garantia pentru Copii”, unul dintre cele mai importante care au fost concepute de catre autoritatile din Romania pentru tara noastra, iar mai jos aveti toate detaliile despre care ar trebui sa stiti acum.

“Lucrăm intens, în această perioadă, la un plan de acțiune care să transpună în practică recomandarea Comisiei Europene privind instituirea “Garanției pentru Copii”. Aceasta va contribui în mod semnificativ la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii, prin oferirea de servicii de educație timpurie și îngrijire, prin oferirea unei mese sănătoase în cadrul școlii, a unor servicii de sănătate sau prin asigurarea unor condiții de locuire adecvate.

Copiii au fost mereu în centrul preocupărilor mele, cu atât mai mult dacă vorbim despre cei care provin din medii defavorizate, care n-au acces la o educație, ai căror părinți n-au nici măcar resursele minime pentru traiul de zi cu zi. “Garanția pentru copii” este una dintre măsurile concrete, menite să asigure un cadru unitar, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale și garantarea accesului copiilor aflați în situații de vulnerabilitate la o serie de servicii de bază fundamentale: educație timpurie, sănătate, locuire, alimentație.

De altfel, prevederile ”Garanției pentru Copii” au fost unele dintre elementele cheie care au stat la baza stabilirii priorităților naționale din domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, incluse în noul proiect al Strategiei Naționale privind drepturile copilului, pentru perioada 2022-2027.

Pentru România, o veritabilă reușită în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului este finalizarea procesului de dezinstituționalizare a copiilor aflați în marile centre de plasament. În prezent se află în curs de închidere ultimele instituții, copiii din ele au fost găzduiți în case de tip familial sau reintegrați în familia naturală sau extinsă.

Unii dintre ei au fost adoptați și merită să remarcăm faptul că, anul trecut, pentru prima dată după mult timp, numărul adopțiilor naționale a crescut semnificativ. Măsurile și acțiunile care vor fi întreprinse în România, în vederea prevenirii și combaterii sărăciei în rândul copiilor și creșterii gradului de accesare de către aceștia a serviciilor de bază.”