Planeta Marte: ISTORICA Descoperire cu care Cercetatorii au UIMIT Lumea

Planeta Marte ISTORICA Descoperire Cercetatorii UIMIT Lumea vulcani

Planeta Marte are dezvaluita o descoperire incredibila facuta de catre oamenii de stiinta care au reusit sa observe ceva ce nu era cunoscut pana recent, dar ceva care ne arata cat de multe mai avem de invatat in legatura cu aceasta planeta. Mai exact, multumita robotilor pe care NASA ii are pe suprafata de pe planeta Marte, si care continua sa monitorizeze tot ceea ce se intampla acolo, avem o noua dovada a faptului ca evolutia ei a fost cu mult diferita fata de ceea ce credeam.

Planeta Marte are pe suprafata sa o roca pe care o regasim si pe Pamant sub denumirea ignimbrit, o roca despre care oamenii de stiinta nu au crezut pana recent ca ar putea exista si acolo, dar care ar confirma faptul ca evolutia planetei a avut la baza vulcanii. Mai exact, eruptii vulcanice violente ar fi avut loc pe planeta Marte la un moment dat, iar din cauza lor ar fi aparut aceasta roca numita ignimbrit, ea fiind prezenta in multe regiuni de pe Pamant.

Planeta Marte: ISTORICA Descoperire cu care Cercetatorii au UIMIT Lumea

Planeta Marte ISTORICA Descoperire Cercetatorii UIMIT Lumea vulcani ignimbrit
Comparatie intre depozitele de olivina de pe planeta Marte si Pamant. FOTO: HiRISE/Google Earth.

Planeta Marte a avut aceasta roca descoperita pe suprafata sa de catre doi dintre robotii care se plimba pe acolo de ceva vreme, iar asta ne arata ca toate cercetarile care sunt facute in aceasta perioada ne pot dezvalui foarte multe secrete importante. Aceasta roca a fost descoperita in doua zone separate de pe planeta Marte, insa oamenii de stiinta au facut abia acum legatura dintre ele si spun ca totul are la baza eruptii vulcanice foarte violente.

“Există o mulțime de idei pentru originea rocii de bază bogate în olivină care acoperă porțiuni mari ale unei regiuni numite Nili Fossae, care include craterul Jezero. Este o dezbatere care durează de aproape 20 de ani. A fost un moment eureka.

Am văzut același tip de texturi în rocile craterului Gusev ca cele dintr-un tip foarte specific de rocă vulcanică găsită aici pe Pământ. Nimeni nu sugerase anterior ignimbritele ca o explicație pentru roca de bază bogată în olivină de pe Marte. Și este posibil ca acesta să fie genul de piatră pe care roverul Perseverance a condus și a prelevat probe în ultimul an.”

Planeta Marte are aceasta descoperire facuta ca o premira absoluta din moment ce nimeni nu s-a gandit macar pana acum ca o asemenea roca ar putea exista acolo, insa iata ca se intampla si lucruri cu adevarat neobisnuite pe planeta. Oamenii de stiinta au presupus de ceva vreme ca pe planeta Marte au avut loc eruptii vulcanice foarte puternice, insa acum spun ca de fapt puterea acestora este mult mai mare decat pare la o prima vedere.

Planeta Marte este explorata foarte intens acum deoarece omenirea vrea sa trimita primii oameni acolo, asa ca se incearca descoperirea a cat mai multor informatii inainte ca astronautii sa fie trimisi, dar si ca o baza spetiala sa fie facuta.