Ministrul Educatiei: Hotararea Radicala de Ultim Moment pentru Toate Scolile

Ministrul Educatiei a confirmat o hotarare extrem de importanta care va aduce schimbari radicale pentru toate scolile din Romania, sistemul educational urmand a trece printr-o serie de schimbari extrem de importante care au menirea de a imbunatati calitatea actului educational de care beneficiaza elevii.

Ministrul Educatiei a anuntat ca aceste schimbari vor fi facute in toamna anului 2023, dupa ce va fi stabilit cadrul legal pentru aceste schimbari foarte importante care vor acoperi tot sistemul educational din Romania, nu doar anumite scoli din tara, dar vor mai fi oferite multe alte informatii importante despre ele pana atunci.

“In 2022 trebuie sa pregatim sistemul in asa fel incat in septembrie 2023, cu planul cadru curiculum, partea de resurse de infrastructura, partea de pregatire a profesorilor, si foarte important, partea de cadrul legal bine stabilit, nu numai pachetul legislativ, dar si toata legislatia subsecventa.

Din 2023 an, de an, se vor vedea rezultatele, un moment foarte important fiind 2027, dar pot spune ca educatia se va schimba radical incepand cu 2023, iar primele rezultate se vor vedea la incheierea primului ciclu de 4 ani, in 2027. In educatie nu pot avea rezultate pe termen scurt.

Proiectul Romania Educata are 2 obiective, sustinerea calitatii in educatie, si sustinerea echitatii in educatie, acestea sunt cele 2 obiective majore. In egala masura sustinem performanta, sustinem competitia, sustinem formarea unor clase de excelenta. Am vazut foarte bine rezultatele pe care le au olimpicii nostri la olimpiadele internationale, aceste lucruri trebuie sustinute de catre stat.

Legislativ trebuie sustinuta, financiar trebuie sustinute din toate perspectivele aceste lucruri ce tin de performanta. Cea mai mare problema este echitatea, accesul la educatie pentru elevii acestei tari, deoarece Romania va reusi sa isi atinga acele obiective ambitioase abia atunci cand va reusi sa ridice nivelul de educatie al tuturor elevilor. Avand in vedere echilibrul dintre performanta si echitate, lucrand simultan pe cele doua paliere, garantez va vom reusi, este singura varianta de a reusi.

Sistemul educatiei nu este perfect, trebuie schimbat, iar atunci cand vrei sa schimbi orice, inclusiv cand vrei sa introduci acest lucru asupra caruia sunt de acord toti expertii in educatie, nu numai din Romania, importanta unei evaluari standardizate adaptate varstei elevilor fara a induce stres, si fara a da note, deci nu dam note, se prezinta rapoarte narative la care au acces parintii.”