Adrian Marinescu: Ultima Ora, Avertisment foarte Dur pentru Milioane de Romani

Adrian Marinescu transmite un avertisment extrem de important pentru milioane de romani din intreaga tara, doctorul si directorul medical al Institutului Matei Bals, spunandu-le romanilor sa ia in considerare cu seriozitate sa faca doza 4 de vaccin impotriva Coronavirus daca este nevoie.

Adrian Marinescu vorbeste despre persoanele supraponderale, cu boli renale, in varsta, cu comorbititati, dar si cele care se cred sanatoase, insa au greutate peste medie, etc, iar asta pentru ca ele pot dezvolta forme grave generate de Coronavirus, si din pacate pot ajunge in spitale, chiar la ATI.

“E clar ca vorbim despre continuarea unei campanii de vaccinare care a inceput in urma cu un an si jumatate, fac doua precizari importante. Din pacate inca nu avem o varianta noua de vaccin, acel update de vaccin care se refera la mutatiile de vaccin probabil ca va veni in toamna, asa ca trebie sa ne descurcam cu ceea ce exista acum.

E adevarat, eficienta este mai redusa in raport cu varianta Omicron, dar pentru persoanele vulnerabile, cei  care sunt in varsta, cei care au boli cronice, avem nevoie de o protectie acum, nu putem sa asteptam pana la toamna, pentru ca ei fac in continuare forme severe, si ajung la terapie intensiva, deci e un plus de protectie pentru oamenii vulnerabili.

Din pacate sunt mai multe persoane decat am crede in Romania (n. red. persoane vulnerabile), nu sunt doar oamenii care au varsta de peste 60 de ani, sau peste 70, nu doar cei care au boli cronice cunoscute. Din pacate, cineva care are varsta medie, este supraponderal, si poate are boli cronice pe care nu le cunoaste, este deasemenea vulnerabil.

Din punctul meu de vedere, plusul de protectie prin vaccinare, ar trebui sa se refere la acesti oameni, iar procentul care se incadreaza aici in Romania este destul de mare, din pacate. Un plus de protectie poate avea oricine, fara sa fie o recomandare ferma. Nu cred ca se pune problema ca ne face rau, insa aici este de discutat daca beneficiile sunt suficient de mari.

Cu siguranta, ca da, si au nevoie de un plus de protectie (n. red. despre persoanele supraponderale, cu afectiuni renale). As spune ca de cele mai multe ori aceste persoane au mai multi factori de risc in acelasi timp. Cine e supraponderal are si diabet zaharat, boli renale, nu doar o singura afectiune.”