Virgil Popescu: Masura de Ultima Ora Anuntata in Premiera Nationala pentru Romani

Virgil Popescu Masura Ultima Ora Anuntata Premiera Nationala Romani

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunta tin mod oficial punerea in aplicare a unei decizii in premiera pentru Romania, iar asta pentru ca vorbim despre hotararea de a instala in tara noastra primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni, dezvoltat de catre compania americana NuScale.

Virgil Popescu vorbeste mai jos despre ceea ce reprezinta acest parteneriat pentru ROmania, insa si ce intalnire de lucru a avut cu Mario Nava, directorul general al DG Reform, scopul discutiilor avand la baza implementarea planului pentru energie regenerabila in Romania in cursul urmatorilor ani de zile.

„Astăzi împreună cu Charge d”Affairs al SUA David Muniz am semnat Planul de lucru cu privire la dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) NuScale în România. Totodată, în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de Agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA.To

In parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

U.S. Trade and Development Agency (USTDA) a oferit un grant de 1,2 milioane de dolari la începutul anului 2021 către Nuclearelectrica pentru a efectua un studiu de identificare și evaluare a mai multor amplasamente din România, inclusiv locații cu centrale termice pe cărbune existente care ar putea fi inlocuite cu reactoare modulare mici. Studiul a identificat mai multe amplasamente potențiale adecvate, inclusiv amplasamentul din Doicești, Dâmbovița, care a fost locația desemnată pentru dezvoltarea primului reactor modular mic.

Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu Mario Nava, Director General al DG REFORM, care a fost însoțit de Ramona Chiriac, șefa Reprezentanța Comisie Europene în România, Amalia Coman – reprezentant DG REFORM în România și Cireșica Feyer – Șef Adjunct de Unitate Piața muncii, educație, sănătate și servicii sociale și Cordonator de Țară pentru România în DG REFORM.

Am primit asigură că vom avea parte de suport și ajutor pentru implementarea planului pentru energie regenerabilă, pentru finalizarea strategiei pentru hidrogen și pentru implementarea REPOWER EU. Alături de mine au participat secretarul de stat Dan Drăgan, Elena Popescu și Ionuț Micu – directori ministerul Energiei.”