Virgil Popescu: Anuntul de Ultim Moment Masuri privind Achizitia de Gaze Naturale

Virgil Popescu Anuntul Ultim Moment Masuri Achizitia Gaze Naturale

Virgil Popescu le vorbeste romanilor din toata tara despre noi masuri foarte importante care au fost luate cu privire la achizitia de gaze naturale pentru Romania din alte surse decat cele din Rusia, iar asta pentru a reusi sa se reduca dependenta de ea in perioada razboiului.

Virgil Popescu a continuat intalnirile cu reprezentantii din domeniul energiei din Azerbaidjan, o tara pe care Romania se pare ca se va baza intr-o buna masura cand vine vorba despre diversificarea achizitiilor de gaze naturale, si nu numai, in anii urmatori.

“Cu ocazia deschiderii ”Baku Energy Forum” am susținut un discurs în cadrul sesiunii ministeriale, unde explorăm dinamica sectorului energetic în contextul actual. Am transmis că în ciuda dificultăților și constrângerilor recente, ținta României este să transformăm provocările în oportunități și să ne concentrăm pe dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei bazate pe tehnologii cu emisii scăzute de carbon folosind gazele naturale, energia nucleară și sursele regenerabile.

Totodată, ne concentrăm pe accelerarea procesului de implementare a soluțiilor inovatoare avansate, modernizând în același timp și infrastructura energetică. I-am avut ca parteneri de dialog pe ministrul azer al Energiei Parviz Shahbazov, viceprim – ministru și ministrul sârb al Energiei și Minelor Zorana Mihajlović, viceprim – ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova Andrei Spînu, ministrul Energiei din Kazakhstan Bolat Akchulakov și alții decidenți din domeniu.

Am căzut cu toții de acord că este nevoie de cooperare pentru a reuși să diversificăm sursele și rutele de transport pentru a combate efectele crizei energetice și cele generate de războiul Rusiei în Ucraina.

Cu privire la formarea prețurilor la energie electrică, președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea de a găsi soluții potrivite, la nivelul Uniunii, pentru decuplarea de prețurile gazului, subliniind, din nou, că un factor determinant pentru creșterea importantă de prețuri a fost războiul provocat de Rusia în Ucraina.

Președintele României a salutat faptul că Planul RePowerEU recunoaște circumstanțele regionale și naționale care determină utilizarea unui set specific de surse energetice și tehnologii, cum ar fi energia nucleară și gazele naturale din producție internă. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a susținut că, pentru o tranziție verde eficientă, investițiile publice și private în domeniul energiei regenerabile sunt esențiale și trebuie stimulate, o tranziție verde bine gestionată fiind un motor de creștere și competitivitate.” a declarat oficialul guvernului.