NATO Reincepe Operatiunea Sea Guardian in Marea Mediterana

NATO Reincepe Operatiunea Sea Guardian Marea Mediterana

NATO anunta reinceperea patrulelor marine in vestul Mediteranei, alianta luand aceasta decizie pentru a creste nivelul de siguranta in randul tarilor aliate in contextul razboiului din Ucraina, iar asta pentru ca Rusia provoaca pe oriunde poate, asa ca masura este una care este laudabila din foarte multe puncte de vedere.

Un submarin din Italia, unități aeriene din Canada, Portugalia, Spania și alte unități navale NATO în tranzit în regiune vor sprijini nava amiral OSG ESPS Reina Sofia.

Unitatea operațională OSG se află sub comanda operațională a Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM) din Northwood. Înainte de plecarea grupului de lucru din Rota, o delegație de experți MARCOM s-a întâlnit cu grupul de lucru comandant și cu personalul său pentru a se pregăti mai bine pentru activitățile lor în vestul Mării Mediterane. Echipa MARCOM a avut ocazia să discute despre specificul operațiunii, inclusiv operațiuni aeriene maritime, operațiuni submarine, informații, suport de comunicare, reguli de angajare, printre altele.

Pe lângă activitățile zilnice de conștientizare a situației maritime (MSA), aceste patrule se concentrează în mod special pe monitorizarea liniilor maritime de comunicație (SLOC), modelelor de trafic localizate în apele internaționale în coordonare cu marinele naționale, descurajarea terorismului și diminuarea riscului de amenințări la adresa securitate în Marea Mediterană.

OSG este o securitate maritimă care nu face obiectul articolului 5 și un factor cheie important pentru NATO pentru a-și spori cooperarea și interoperabilitatea cu Aliații și națiunile partenere din Marea Mediterană.