Sorin Cimpeanu: Important Anunt de Ultim Moment privind Examenele Nationale

Sorin Cimpeanu Important Anunt Ultim Moment Examenele Nationale

Sorin Cimpeanu a vorbit astazi in cadrul unei declaratii de presa despre schimbarile facute pentru elevii din scolile Romaniei, dar si despre modul in care acestea au afectat parcursul pe care ei l-au avut la Evaluarea Nationala, plus notele si mediile obtinute de catre copii.

Sorin Cimpeanu explica mai jos ceea ce s-a intamplat in cadrul examenului pentru Evaluarea Nationala, cate medii mari au fost obtinute, vorbeste despre concurenta pentru admiterea la liceu, dar si despre problemele care inca mai exista in sistem, si cat de utila este evaluarea standardizata pentru descoperirea si corectarea lor rapida.

“Daca ne raportam la numarul mediilor de 10, avem 221 de medii de 10 anul acesta. La proba de limba romana avem 810 note de 10, ganditi-va ca in urma cu 2 ani, in 2020, aveam aproape 4.700 de note de 10 la limba romana, iar la matematica avem 2.966 de medii de 10, iar in anul 2013, spre exemplu, au fost 11.000 de medii de 10.

Faptul ca avem atat de multe note de 10, in conditiile in care eu personal am vazut un subiect de geometrie, si am apreciat ca va pune probleme multor elevi, era tocmai pentru departajarea intre 9.5 si 10, si totusi el a reusit sa fie rezolvat de elevi, este o veste foarte buna, avem elevi care s-au pregatit foarte bine.

Capitala este in topul notelor de 10, este vorba despre 37 de medii de 10 in capitala, in Cluj avem 17 medii de 10, in Arges 17 medii de 10, in Timis avem 11 medii de 10, in Iasi avem 16 medii de 10. Sunt judete multe in care nu exista vreo medie de 10. Capitala cu 37 de medii de 10 este in top.

Concurenta a existat, si va exista, la admiterea in liceu, vom vedea dupa inscrierea la liceu care sunt mediile de intrare. Problema concurentei si-o pune orice elevi, si e normal sa si-o puna orice elev. Multumita acestui sistem de testare putem sa aflam exact scolile in care un numar foarte mare al elevilor, daca nu chiar toti, au probleme cu o anumita competenta.

Inseamna ca acolo procesul educational a avut de suferit, inseamna ca acolo directorul scolii nu si-a indeplinit toate atributiile, deci da, aceasta analiza se va face si la nivel de scoli, si odata cu noua legislatie veti vedea aceasta componenta de inspectie, evaluare, analiza, de la nivel de sistem, pana la nivel de scoala, este foarte bine clarificata, atributiile sunt foarte clar delimitate.”