Ministrul Sanatatii: Hotarare de Ultima Ora, Masurile Aplicate in Toata Romania

Ministrul Sanatatii Hotarare Ultima Ora Masurile Aplicate Toata Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat o hotarare extrem de importanta pentru toata Romania cu o serie de masuri care se vor aplica pentru milioane de oameni din toata tara, iar asta pentru ca vorbim despre modul in care se vor ridica pastilele cu iodura de potasiu din farmaciile din toata tara in curand.

Ministrul Sanatatii anuntase cu ceva timp in urma ca intentioneaza sa anunte in mod oficial cum anume se vor distribui pastilele din iodura de potasiu in baza unei proceduri clare pentru toti romanii, iar acum avem si aceste informatii, iar in curand romanii vor putea ridica aceste pastile din farmacii.

“La ridicarea din farmacie, pacientul ori, după caz, aparținătorul semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, prevăzut în anexa nr. 3. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emise de medicul de familie. 

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienților eligibili aflați în evidența proprie, precum și pacienților eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de rețetă simplă tip PRF. Pentru pacientul minor, respectiv pentru pacientul lipsit de discernământ, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripția medicală pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernământ.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor ori persoanelor lipsite de discernământ care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere prevăzută în anexa nr. 4, în fața medicului de familie.

În cazul pierderii prescripției medicale, medicul de familie eliberează un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripție medicală sau a reprezentantului legal, în cazul pacientului minor ori lipsit de discernământ, după caz, menționându-se distinct pe formular „duplicat”. Prevederile prezentului ordin se aplică și pacienților străini și apatrizi care, potrivit actelor normative în vigoare, au dreptul la medicamente și/sau servicii medicale în România.

Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din lista prevăzută la art. 1 este de 6 luni de la data recepției. La finalul perioadei de 6 luni farmaciile din lista prevăzută la art. 1 predau, prin intermediul companiilor de distribuție de medicamente, către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cantitățile rămase în stoc, precum și acordurile pacienților.”