Andrei Baciu: Anuntul Important privind Valul 6 al Coronavirus, pregatirile Ministerului Sanatatii

Andrei Baciu Anuntul Important Valul 6 Coronavirus pregatirile Ministerului Sanatatii

Andrei Baciu, secretar de stat in ministerul Sanatatii, le vorbeste tuturor romanilor despre valul 6 de infectari al Coronavirus, despre care ni s-a spus ca ar fi inceput deja in Romania, el afirmand ca abia in toamna sunt asteptate noi vaccinuri care sa opreasca intr-adevar transmiterea in randul oamenilor.

Andrei Baciu spune deasemenea ca oamenii trebuie sa fie responsabili si sa se protejeze, dar in acest timp ministerul Sanatatii se pregateste pentru acest val 6 de infectari cu masuri luate in spitale si DSP-uri, asta in timp ce Romania are acces la tratamente inovatoare la fel ca si alte tari din UE.

“In toamna vor fi adaptate solutii de… vaccinuri pentru aceste noi tulpini, astfel incat sa devina eficiente, si sa se incerce oprirea transmiterii, pe de o parte. Pe de alta parte, tot ceea ce ofera stiinta dupa ce te-ai infectat, la nivel de tratamente medicamentoase, injectabile, pastile, Romania are tot ceea ce au si celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ideea, cheia succesului, este sa nu ajungem acolo, pentru ca deja virusul este, si daca avem si o boala… lucrurile pot sa devina complicate. Ideea este sa prevenim, sa evitam, prin lucruri pe care sa le putem aprecia fiecare dintre noi in fiecare situatie. Absolut, absolut (n. red. intrebat privind disponibilitatea noilor vaccinuri in Romania), si este comparabila situatia cu ceea ce se intampla cu vaccinurile antigripale, cunoscute clasice.

Pana la urma acolo se va ajunge, vedem acum ca intram intr-un nou val care speram sa fie cat mai simplu de gestionat, insa usor, usor, lumea catre acolo se indreapta, catre una ritmica anuala, in care revine dintr-o perioada in alta mai revin diverse… hotspot-uri, sau valuri mai mari care sper sa fie din ce in ce mai mici, de fapt.

Avem aceasta premisa si tocmai pentru ca suntem oameni responsabili, domnul ministru al Sanatatii a inceput deja demersuri pentru a intampina si pentru a pregati orice scenariu care ar putea sa apara in perioada urmatoare. Vorbim despre pregatiri la nivel de Directie de Sanatate Publica, la nivel de discutii cu spitale, toate aceste lucruri au fost incepute pentru a fi pregatiti pentru oricum vor arata lucrurile in urmatoarele saptamani.

Sistemul de sanatate, spitalele, medicii isi fac treaba, se pregatesc, ideea este ca nimeni nu isi doreste sa ajunga la spital, si atunci chestiuni simple pe care le cunoastem cu totii, pe care le-am invatat, sunt cele mai utile. Ne dorim un concediu linistit, si ne dorim sa ne bucuram de concedii.”