Adrian Marinescu: Anuntul Important privind Ingrijorarile Romanilor legate de Variola Maimutei

Adrian Marinescu Anuntul Important Ingrijorarile Romanilor Variola Maimutei

Adrian Marinescu vorbeste despre marile ingrijorari ale romanilor in legatura cu variola maimutei, un virus care se raspandeste in continuare in unele tari europene, doctorul afirmand ca oamenii ar trebui sa stea linistiti, pentru ca nu exista motive sa le fie frica deoarece virusul n-ar avea o contagiozitate foarte ridicata.

Adrian Marinescu spune ca in cazul variolei maimutei nu se poate ajunge la o pandemie, si nici macar la o stare de endemie din cauza contagiozitatii reduse a virusului, dar si ca nu lumea trebuie sa fie ingrijorata in legatura cu virusul, ci expertii internationali care trebuie sa afle de ce exista mai multe cazuri acum in afara Africii decat in ultimii 2 ani.

“Provocarile legate de bolile infectioase au fost dintotdeauna, si vor fi si mai departe, am vorbit despre hepatita misterioasa cu ceva vreme in urma, vorbim despre variola maimutei, apropo ar putea fi puncte de plecare de la rozatoare, dar prima oara a fost descoperita la maimute, si se va numi in continuare asa.

Oricum, ce a fost clar, si cred ca s-a spus de la bun inceput, este ca aceste microorganisme in momentul in care n-au capacitate importanta de a transmite, nu au cum sa duca nici la pandemie, nici la epidemie, ba nici macar la o zona endemica, asa cum se intampla in Africa. Era destul de evident ca trebuia sa fie o parte observationala, aici nu vorbim de ingrijorare.

Eu am mai spus in felul urmator, nu cetateanul trebuie sa fie ingrijorat de astfel de provocari, ci lumea internationala medicala trebuie sa isi puna probleme, ca de exemplu aceasta variola are ma imulte cazuri in afara continentului african, asa cum nu se intampla inainte de pandemie, deci clar ca trebuie sa-si puna niste intrebari.

Dar dovada ca nici la hepatita pe care o numeam misterioasa, sau ma rog de cauza necunoscuta, nici in cazul variolei nu au fost probleme deosebite, si nu s-a schimbat cu nimic perceptia initiala ca nu avea cum sa duca la o problema reala pentru sanatatea publica.

Legat de Coronavirus, e clar ca avem nevoie de prudenta, normalitatea este una care tine de pandemie, nu vorbim despre o situatie in care am trecut de pandemie, ca nu e asa. In al doilea rand, persoanele care sunt cu probleme de sanatate trebuie sa fie in primul rand protejate, iar aici putem sa vorbim inclusiv despre vaccinare.”