Comisia Europeana Cumpara Gaze din Azerbaidjan pentru a Renunta la Rusia

Comisia Europeana Cumpara Gaze Azerbaidjan Renunta Rusia

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial astazi ca va cumpara pana in anul 2027 nu mai putin de 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a-si reduce cat se poate de mult dependenta fata de gazele din Rusia, o decizie care poate duce la evitarea unei catastrofe economice in iarna acestui an.

Astăzi, la Baku, președintele Comisiei Ursula von der Leyen și comisarul pentru energie Kadri Simson s-au întâlnit cu președintele Ilham Aliyev și ministrul azer al energiei, Parviz Shahbazov, pentru a consolida cooperarea existentă între UE și Azerbaidjan. Cei doi președinți au semnat un nou memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei.

În prezent, UE și Azerbaidjan negociază, de asemenea, un nou acord cuprinzător, care va permite o cooperare consolidată într-o gamă largă de domenii, inclusiv diversificarea economică, investițiile, comerțul și utilizarea pe deplin a potențialului societății civile, subliniind în același timp importanța drepturile și statul de drept.

În urma vizitei de astăzi la Baku, Consiliul de Cooperare UE-Azerbaijan se va reuni pe 19 iulie la Bruxelles pentru a analiza relațiile generale și a discuta domeniile potențiale de interes reciproc pentru cooperare în viitor.

Președintele von der Leyen a declarat: „Astăzi, cu acest nou memorandum de înțelegere, deschidem un nou capitol în cooperarea noastră energetică cu Azerbaidjan, un partener cheie în eforturile noastre de a ne îndepărta de combustibilii fosili ruși. Nu doar căutăm să ne consolidăm parteneriatul existent, care garantează aprovizionare stabilă și fiabilă cu gaze către UE prin Coridorul sudic al gazelor.

De asemenea, punem bazele unui parteneriat pe termen lung privind eficiența energetică și energia curată, întrucât ambii urmărim obiectivele Acordului de la Paris. Dar energia este doar unul dintre domeniile în care ne putem îmbunătăți cooperarea cu Azerbaidjan și aștept cu nerăbdare să exploat întregul potențial al relației noastre”.

Noul Memorandum de Înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei semnat astăzi de cei doi președinți include angajamentul de a dubla capacitatea Coridorului sudic de gaz de a livra anual UE cel puțin 20 de miliarde de metri cubi până în 2027.

Aceasta va contribui la obiectivele de diversificare din Planul REPowerEU și să ajute Europa să-și pună capăt dependenței de gazul rusesc. Pe baza cooperării energetice consolidate, Azerbaidjanul crește deja livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la 12 miliarde de metri cubi estimați în 2022.”