Ministrul Educatiei: Probleme Veche din Invatamant si o Solutie pentru Elevii din Scoli

Ministrul Educatiei vorbeste despre una dintre problemele cele mai mari cu care se confrunta sistemul de invatamant din Romania in momentul de fata, iar asta in conditiile in care unii dintre elevi reusesc sa obtina performante internationale, el spunand ca totul e posibil si fara meditatii.

Ministrul Educatiei spune ca exista si metode prin care statul roman sa-I convinga pe elevii care obtin performante sa ramana in tara, sa isi continue studiile in Romania, doar ca statul trebuie sa le arate ca au parte de sustinere si apreciere pentru ceea ce realizeaza in tara noastra, si pe plan international.

“Este posibil sa faci performanta, asta trebuie sa aratam, ca se poate si in scolile romanesti. Este un mic pas acela de a arata acest lucru. Avem exemple vii, sunt pregatite in scoli care au sisteme capabile sa ii pregateasca fara ca familiile sa investeasca, repet, ei nu platesc taxe. Din discutiile cu acesti copii minunati am inteles foarte bine ca s-a bucurat fie care pentru propriul succes.

Explozia de bucurie a fost atunci cand s-a anuntat locul pe care este clasata Romania, locul 5 mondial, sau 2 mondial, deci s-au bucurat pentru reusita lotului acestei tari mai mult decat pentru reusitele punctuale care erau intr-adevar de exceptie. Modul in care stim sa respectam performanta acestor copii este o modalitate.

Data trecuta la Balcaniada mi-au spus copiii ca si-ar fi dorit sa vina si ei de la avion cu o masina VIP, iar acum cand au castigat la olimpiada, am zis ca putem face umpic mai mult, e un detaliu pe care acesti copii il vor tine minte. Aeronava cu care au venit a fost trasa direct la salonul oficial, si s-au dat jos din avion, au intrat, un moment pe care fiecare dintre noi, il tinem minte.

Daca acest stat va recunoaste performantele in toate formele, nu numai financiar, nu numai prin conditii de pregatire, sunt convins ca multi dintre ei, am discutat cu David Popovici, se vor gandi sa-si continue studiile in Romania. Am discutat cu Academia Romana, subiectele examenelor de admitere ale colegiilor nationale ar putea fi facute de academicieni, daca asta decide colegiul.

Dupa lege avem o metodologie subsecventa promovara prin ordin de ministru. In urma consultarilor vedem care sunt ingrijorarile, si ne putem asuma raspunderea sa venim in intampinarea stingerii acesotr ingrijorari prin astfel de masuri. Subiecte facute de Societatea Nationala de Lingvistica, de Matematica, etc.”