Declaratiile facute de Ministrul Educatiei, Problemele de Ultim Moment din Scoli

Declaratiile Ministrul Sanatatii Problemele Ultim Moment Scoli

Ministrul Educatiei vorbeste intr-o declaratie foarte importanta despre una dintre problemele mari cu care se confrunta invatamantul din Romania, atat la nivel de scoli, cat si de universitati, iar asta pentru ca exista profesionisti care nu pot ajunge sa le predea elevilor in lipsa unor certificari precum DPPD-ul.

Ministrul Educatiei spune ca noile legi ale educatiei au o solutie si pentru aceasta problema, mai ales ca urmeaza sa fie introduse si noi discipline in curiculum scolar, iar pentru unele dintre ele este nevoie de ajutorul unor experti din diverse domenii de activitate.

“In noua lege avem pana la 30% curiculum la dispozitia scolii. O educatie mult mai apropiata de elev, de nevoile elevului, si ale comunitatii. Asta presupune o diversificare a paletei de discipline pentru a raspunde nevoii personalizate, individualizate, a elevului. In educatie exista o criza profunda de de personal calificat, pentru ca nu a fost atractiva.

Avem deasemenea o disciplina noua, Educatie pentru Viata, in care avem module de educatie juridica. Cine oare ar fi mai potrivit sa sprijine scoala decat un avocat care ar vrea sa intre ? Dar nu are DPPD-ul. Avem un modul de educatie financiara, oameni din mediul bancar, analisti financiari. Educatie pentru sanatate, inclusiv educatie sexuala, iar in afara de profesorii de biologie sunt medicii, care majoritatea nu au DPDD.

Vor sa vina catre scoala, spre exemplu un arhitect vrea sa predea desen tehnic, nu are DPPD. Va dau un exemplu in premiera, acum mai multi ani intr-o serie de proiecte pe care le-am avut in SUA, un profesor de origine romana, profesor plin la Harvard, conducator de doctorat al unuia dintre presedintii SUA, a dorit sa vina sa predea in Romania, intr-o universitate romaneasca.

I s-a spus “ne pare rau, nu aveti DPDD si master didactic”. Este hilar. Atunci sistemul pe care il putem vedea in lege este urmatorul: pentru cei care au o formare initiala prin DPDD, sau master didactic, certificare competentelor teoretice se face de universitatea in care a absolvit, apoi intra in anul de stagiatura.

Acesta se bazeaza pe practica pedagogica sub indrumarea unui profesor cu experienta, care va avea norma redusa, si va fi platit suplimentar pentru grija pe care o are fata de colegii mai tineri in cadrul activitatii de mentorat. La finalul anului da un examen de licentiere in cariera didactica, deci e acces pe de o parte flexibil, pe de o parte profesionalizat puternic.”