Petre Daea: Masurile de ULTIMA ORA Anuntate Oficial pentru Milioane de Romani

Petre Daea a facut astazi o serie de anunturi de ultima ora care sunt extrem de importante pentru milioane de romani din toata tara, iar asta deoarece efectele masurilor vor fi resimtite de toata lumea, el spunand intai ca 70% din subventia pentru fermieri va fi platita dupa 15 octombrie.

Petre Daea vorbeste mai jos de ce a fost luata aceasta decizie, si nu este platita intreaga suventie in avans pentru fermieri, dar si despre faptul ca in anul agricol 2022 – 2023 ar putea fi sprijinita cresterea suprafetelor de culturi cu plante tehnice, explicand aceasta masura.

“Nu cunosc acest procedeu, şi nu vreau să vă contrazic nici pe dvs., nici pe cei care au spus acest lucru. Eu ştiu regulile pe care le avem de la UE, pe care le respect şi trebuie să le respectăm, în aşa fel încât să putem lua banii de la Uniune. Să ştiţi foarte clar şi eu v-am spus-o foarte clar aici, pentru România, pentru agricultura României, un câştig intrarea în UE.

Păi noi luăm, şi vă spun eu acum… 2,6 miliarde euro de la UE au intrat până acum în România. Păi sunt puţini aceştia, banii? Nu. Şi le luăm pe reguli, respectând proceduri, respectând termene, respectând condiţiile, într-un cuvânt, într-o regulă acceptată, construită de România, că este parte la UE şi beneficiară a deciziilor pe care le iau.

Şi ştiţi foarte bine, iar eu, cel care vă vorbeşte, am pilotat o perioadă de şase luni de zile structura de la UE, ca preşedinte la Consiliul de miniştri la Agricultură, iar acolo codecizia este elementul fundamental în tratatul de funcţionare al UE.

Din acest punct de vedere, regulile trebuie respectate şi, sigur, pot să vii cu alte mecanisme, care să te aducă la un confort, asta e altă judecată, dar, din acest punct de vedere, ca regulă a UE instituită în procedurile de care spuneam, asta trebuie respectată. Putem să venim cu alte… dacă vointa politică există şi construcţia mecanismului dă posibilitatea aceasta.

Am de gând să schimb multe din acest punct de vedere și o fac cu ajutorul oamenilor care prin proba exemplului pot să fie instrumentele mele de succes și în același timp, cu specialiștii și cu Academia de Științe Agricole. Plecând de la trei obiective: primul este că România are condiții prielnice pentru culturi tehnice care pot să valorifice o anumită categorie de sol, într-un areal destul de întins și prin care să câștigi.”