Ministrul Sanatatii: Avertismentul Grav de Ultima Ora pentru Romanii din Toata Tara

Ministrul Sanatatii Avertismentul Grav Ultima Ora Romanii Toata Tara

Ministrul Sanatatii lanseaza un avertisment extrem de grav pentru milioane de romani din intreaga tara, unul care trebuie sa fie cunoscut de catre toata lumea in momentul de fata, dupa ce un cunoscut doctor a afirmat ca apar tot mai multe cazuri de romani care consuma pastilele cu iod.

Ministrul Sanatatii ii avertizeaza pe romani sa nu consume aceste pastile in mod preventiv, si sa le administreze exclusiv in urma unui anunt al autoritatilor corelat cu un posibil accident radioactiv major, iar asta deoarece efectele asupra sanatatii pot fi foarte serioase.

“Eu sper ca nu e un fenomen de masa, si aici sunt 2 elemente foarte importante pe care as vrea sa le mentionez. In primul rand, noi am facut o campanie sustinuta care a tinut 3 luni, la TV in general, in care este foarte clar mentionat ca acest produs nu trebuie luat preventiv, si se ia doar in momentul in care exista un anunt al autoritatilor, corelat cu un incident radioactiv major.

A doua chestiune pentru care noi am insistat, iar unii s-au suparat, dar este un element de responsabilitate, este faptul ca aceste pastile nu se elibereaza fara prescriptie de la medicul de familie. E clar ca daca cineva are o prescriptie de la medicul de familie, nu mai obtine de la el o doua prescriptie, aceeasi persoana, deci prezentarea fara ea face imposibila eliberarea pastilelor.

Pastilele nu trebuie luate in mod evident preventiv, eliberarea tinand de farmacie, iar farmacistii stiu foarte bine ca medicamentele care se pot elibera numai pe baza de prescriptie, cum este iodura de potasiu, trebuie eliberate ca atare, cand omul vine cu o reteta care sa fie retinuta de catre farmacist in momentul eliberarii pastilelor.

Situatia cu distributia este urmatoarea, spre sfarsitul lunii mai am pus in transparenta publica un ordin de ministru, el fiind ulterior aprobat, si am stabilit ca circuitul este urmatorul: fiecare persoana cu varsta de pana la 40 de ani se prezinta la medicul de familie unde este cunoscut, primeste sfaturile privind administrarea pastielelor, si reteta pentru ridicare.

Eu am fost acuzat de faptul ca am indus panica. Daca un act normativ care este in vigoare de 50 de zile, si dupa 50 de zile vii si spui “trebuie sa acceleram cat mai repede, daca se poate, aceasta activitate”, ea s-a datorat faptului ca in aceasta perioada nu s-a intamplat aproape nimic. Foarte putine persoane s-au prezentat pentru a lua retetele.”