ALERTE Meteorologice de Ultima Ora Emise de ANM pentru Romania

ALERTE Meteorologice Ultima Ora Emise ANM Romania

Trei alerte meteorologice foarte importante pentru toata Romania au fost emise azi de catre ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, iar dupa cum puteti vedea si in hartile de mai jos, toata tara este vizata de ele, in diverse zile, cu diverse forme de manifestare atmosferica.

ANM a emis doua alerte de cod galben, una pentru un val de caldura, alta pentru ploi in cantitati semnificative, dar si un cod portocaliu pentru un val de caldura care afecteaza zi Romania, alertele cuprinzand perioada 19 – 22 august, deci e bine sa stiti ce se intampla daca mergeti in vacante.

MESAJ 1 AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 19 și 20 august.

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat.

Zone afectate: conform textului și hărții.

Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

Notă: În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

COD PORTOCALIU!

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat.

Interval de valabilitate: 19 august.

Zone afectate: conform textului și hărții.

Vineri (19 august), în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38…39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20…23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

MESAJ 2

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 10:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ.

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Notă: În extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.