Ministerul Sanatatii: Anunturile de Ultima Ora, ce Atentionare ii Vizeaza pe Romani

Ministerul Sanatatii Anunturile Ultima Ora Atentionare Vizeaza Romani

Ministerul Sanatatii a facut o serie de anunturi de ultima ora pentru milioane de romani din toata tara, inclusiv o atentionare foarte serioasa despre care ar trebui sa stie oamenii, iar asta deoarece li se pune in vedere faptul ca ar fi bine sa se testeze daca au simptome de Coronavirus si sa fie tratati din timp.

Ministerul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre alocarile de paturi din spitale, cati romani si-au luat pastilele cu iodura de potasiu pana in momentul de fata din farmaciile din toata tara, numarul fiind unul foarte mic in raport cu numarul de pastile disponibile, dar majoritatea le-au luat in ultima luna.

“Noi rugam pe toata lumea sa apeleze la serviciile medicale, pentru ca nu de putine ori am observat ca formele care incep usor, pot evolua ulterior catre forme medii, sau severe. Este mult mai bine sa fie cunoscuti in sistem, sa primeasca niste recomandari medicale pentru a se trata in timpul infectiei.

In conformitate cu ordnul dat, orice unitate sanitara trebuie sa mentina un minim de 5% din totalul paturilor sale pentru orice caz de de infectare cu SARS-CoV-2. Restul de paturi pot fi utilizate pentru celelalte categorii de pacienti. Daca sectia ATI nu este deocamdata necesara, in ATI se pot interna alte cazuri, important fiind sa exista o structura locala care poate deveni functionala daca exista un pacient COVID care are nevoie de internare.

Chiar si acel 5% daca se afla intr-o zona dedicata, aceasta zona dedicata nu inseamna ca trebuie sa o mentii sistematic si permanent goala, trebuie sa o gandesc astfel incat sa o am la dispozitie intr-o situatie pentru aducerea unui pacient. In toamna asteptam (n. red. vaccinul modificat impotriva Coronavirus), dar sigur ca asteptam dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului isi va da ultimul cuvand.

Alt plan decat sa invitam pacientii sa se adreseze medicilor de familie (n. red. privind procurarea pastilelor cu iodura de potasiu) sa isi obtina prescriptia medicala respectiva, dupa ce discuta, sigur, in legatura cu varsta, cu patologia, daca exista asa ceva, nu exista, recomandam tuturor.

Vreau sa stiti ca m-am uitat chiar astazi pe cifrele pe care noi le detinem, si se pare ca majoritatea persoanelor care au obtinut pana acum comprimatele de iod, s-au adresat in ultima luna. Undeva in jur de 2.400 au fost ridicate, iar majoritatea, dupa cum am spus, au fost ridicate in ultima luna de catre romani din farmacii.”