Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Intalnirea cu Rezultate Fara Precedent, Deciziile Importante

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Intalnirea Rezultate Fara Precedent Deciziile Importante

Ministrul Educatiei anunta oficial rezultatele unei intalniri fara precedent pe care a avut-o, si vorbim despre o serie de decizii extrem de importante pentru Romania care au fost luate in urma consultarilor facute cu studentii din Romania, si mai jos puteti vedea o parte dintre decizii.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos rezultatul dezbaterilor avute cu studentii din Romania, iar ele urmeaza sa duca la implementarea unor masuri foarte importante pentru viitorul sistemului de invatamant superior din Romania, ele fiind luate in baza dorintelor studentilor.

“Întâlnire cu rezultate fără precedent în istoria consultărilor între ministerul și studenți! Astăzi, 22 august 2022, alături de colegi din ministerul, am avut un dialog deschis și extrem de constructiv privind proiectului Legii învățământului superior cu reprezentanții federațiilor studenților. Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), Uniunea Studenților din România (USR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS).

Alături de prevederi foarte importante pentru studenți, deja incluse în proiectul Legii învățământului superior (precum creșterea cu 50% a subvenției pentru burse, instituirea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Universitar și a Programului Național pentru Internaționalizare Universitară, asigurarea locurilor pentru stagiile de practică, dreptul de a urma cursuri de etică și deontologie universitară pentru absolut toate programele de licență, locuri bugetate pentru studenții cu dizabilități, dobândirea dreptului de liberă practică pentru absolvenții învățământului superior medical imediat după promovarea examenului de finalizare a studiilor etc.), au fost agreate.

Impreună cu reprezentanții celor 4 organizații studențești, semnatare ale comunicatului comun cu Ministerul Educației, următoarele propuneri: Asigurarea reprezentării fiecăreia dintre cele 5 federații studențești reprezentative la nivel național prin desemnarea a câte unui membru, cu statut de invitat permanent, în fiecare din cele 6 Comisii consultative Naționale ale ministerului.

Dreptul studenților de a convoca ședințe extraordinare ale Senatului universitar. Convocarea va putea fi făcută pentru probleme studențești, pentru prima dată în legislația specifică, de către grupul tuturor reprezentanților studenților în Senatul universitar, prin excepție de la regula convocării de către o treime din membrii Senatului universitar.

Creșterea reducerilor pentru transportul intern feroviar și naval al studenților, de la 50% la 65%. Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, inclusiv studenții înmatriculați la studii de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituțiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia de tarif redus cu 65% pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri.”