Ministrul Muncii: Anunturile de Ultima Ora privind Pensiile Romanilod din Toata Tara

Ministrul Muncii a facut o serie de anunturi extrem de importante cu privire la pensiile a milioane de romani din intreaga tara, prima dezvaluire foarte importanta avand legatura cu pilonul 2 de pensii, care nu urmeaza sa fie nationalizat, ceva cunoscut de mult.

Ministrul Muncii vorbeste deasemenea si despre schimbarile pentru sistemul national de pensii care sunt in momentul de fata in discutie, dar care sunt departe de a fi finalizate pentru ca un pachet legislativ sa fie adoptat de coalitia de guvernare.

“Haideți să o lămurim și chiar vă mulțumesc pentru întrebare. Situația stă în felul următor: Ministerul Muncii nu are nicio atribuție aici. Atribuțiile ministerul Muncii pe Pilonul doi sunt legate doar de virarea sumelor de bani către administratorii privați și întocmirea acelor liste și recapitulații cu sumele de bani.

Am primit de la ASF, că acolo spun specialiștii, acel text pe care dumneavoastră îl vedeți postat în transparență publică. Dumnealor au scris tot de acolo, ministerul Muncii și Guvernul nu a avut nicio completare. ASF-ul nu are posibilitate, conform legii, de inițiativă legislativă și atunci a trebuit să fie acest lucru preluat și adus în Guvern.

Despre naționalizare am spus de mai multe ori și eu, a răspuns și premierul, a răspuns și președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu discutăm de așa ceva. Este doar o discuție a unora care vor să se audă pe la televizor. Din acest punct de vedere, știți foarte bine, în decembrie 2021, printr-un memorandum, în ședința de Guvern, s-a aprobat crearea unui grup de lucru format din miniștri a căror legi sunt cuprinse în PNRR și au fost trecute acolo.

Suntem în lucru, avem întâlniri repetate, așteptăm fiecare minister. Eu practic, nu eu Marius Budăi, eu Ministerul Muncii suntem avansați în construcția a ceea ce avem pe sistemul public de pensii și așteptăm și colegii cu input-urile dumnealor. Cu siguranţă nu este şi este grija noastră principală. Așa cum astăzi am aprobat un ultim jalon pentru trimestrul trei, aşa vom proceda în trimestrul patru şi în trimestrul patru ne vom încadra în termen. Sunt în interiorul discuțiilor.

Nu cred că este constructiv să dau detalii din discuţii, indiferent că discutăm de sistemul public bazat pe contributivitate sau de sistemul indemnizațiilor și pensiilor stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Repet, cu siguranță informarea finală o veți avea, dar suntem acum în construcție și nu are rost.”