Ministrul Apararii: Ultima Ora, Discutii cu Spania pentru Noi Exercitii cu Armata Romana

Ministrul Apararii Ultima Ora Discutii Spania Noi Exercitii Armata Romana

Ministrul Apararii a dezvaluit faptul ca ieri a avut o intrevedere cu omologul sau din Spania pentru a discuta despre noi posibilitati de a creste interoperabilitatea dintre Armata Romana si cea a tarii aliate NATO, iar asta inseamna organizarea de noi exercitii militare la care sa participe armatele ambelor tari in viitor.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce s-a discutat in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu Margarita Robles Fernandez la conferinta de la Praga la care participa omologi ai sai din cadrul tarilor aliate ale NATO in momentul de fata, si masura este una extrem de importanta pentru viitorul Romaniei.

“În marja Reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre UE de la Praga am avut, astăzi, o întrevedere bilaterală cu omologul spaniol, Margarita Robles Fernandez. Împreună am analizat stadiul actual al cooperării dintre România și Regatul Spaniei în domeniul apărării și am discutat despre modalităţile de sporire a colaborării noastre, atât în format bilateral cât și multilateral, în cadrul UE și NATO.

Este important ca exercițiile bilaterale și multinaționale să continue, în beneficiul creșterii interoperabilității între cele două armate. În actualul context de securitate am transmis Doamnei Robles Fernandez aprecierea pentru sprijinul oferit de Spania în implementarea măsurilor de sporire a securității pe flancul estic aliat, cu accent pe contribuția pentru misiunile de poliție aeriană întărită în România.

Spania este un partener al României și, împreună cu ministrul Margarita Robles Fernandez, am agreat să menținem un dialog bilateral constant, în sprijinul implementării cât mai eficiente a proiectelor comune în domeniul apărării asumate în context bilateral.

Am punctat susținerea României pentru o abordare flexibilă și adaptată la noile realități securitare în privința implementării noilor instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care, având în vedere prerogativele naționale ale statelor membre, vor avea rolul de a aduce valoare adăugată eforturilor acestora în ceea ce privește înzestrarea cu echipamente militare moderne.

În privința angajamentului UE legat de sprijinul acordat Ucrainei în domeniul securității și apărării, am subliniat eforturile multidimensionale ale României și am afirmat importanța continuării eforturilor Uniunii Europene pentru sprijinirea Ucrainei, în coordonare cu eforturile derulate la nivelul NATO sau în cadrul altor formate existente.” a declarat Vasile Dincu.